Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kriminalisté dopadli cizince, kteří ukradli vyprošťovací zařízení v Praze a Středočeském kraji. Použili ho i na bankomaty

Kriminalistům se po několika měsících podařilo dopadnout cizince, kteří na území středních Čech a dalších krajů páchali majetkovou trestnou činnost. Způsobili devatenácti milionovou škodu.

Zásahová jednotka Středočeského kraje zadržela počátkem března roku 2023, na základě dlouhodobého rozpracování krajských kriminalistů, dvojici cizinců ve věku 44 a 54 let, kteří na území Středočeského, Zlínského kraje a kraje Vysočina páchali především majetkovou trestnou činnost.

Škoda, kterou svými vloupáními a následnými krádežemi způsobili, se vyšplhala na 19 miliónů korun. Členové zásahové jednotky „překvapili“ cizince v autě v Praze, a to poté, co se přesouvali ze Zlínska, kde v rodinném domě odcizili šperky za více jak tři sta tisíc korun, které měli uschované v autě.

Středočeští kriminalisté se začali případy majetkové trestné činnosti zabývat již počátkem dubna loňského roku, kdy došlo k sérii vloupání do hasičských stanic. Ke dvěma na Berounsku na území Středočeského kraje, jedna pak byla vykradena v Praze.

Pachatelé, kteří se do těchto objektů vloupali, byli maskovaní a zpravidla si odnesli nářadí potřebné k vyprošťovacím pracím při dopravních nehodách.

Přečtěte siZloději se vloupali do hasičských stanic v Praze, Berouně a Hořovicích, ukradli věci za statisíce

V průběhu dalších měsíců byly vykradeny dva bankomaty, přičemž při nich – do té doby neznámí pachatelé – užili hydraulické nůžky, které předtím odcizili ve třech hasičských zbrojnicích v Praze a Středočeském kraji.

Jak krajští kriminalisté zjistili, měla tato dvojice na svědomí také vloupání do pěti rodinných domů, kde byly předmětem jejich zájmu především peníze, drahé šperky, značkové luxusní oblečení, kabelky, hodinky, apod.

Z jednoho rodinného domu odcizili trezor, který převezli autem do Klánovického lesa, kde jej pomocí odcizených hydraulických nůžek násilně otevřeli a vzali z něho věci miliónových hodnot.

Krajským kriminalistům, kteří se všemi případy od loňského roku s velkým nasazením zabývali a kteří měli práci o to složitější, že dvojice za sebou nezanechávala mnoho stop a po „úspěšných“ krádežích odjížděla vždy zpět do zahraničí, se podařilo zadokumentovat, že tito cizinci mají doposud na svědomí desítku případů – pět vloupání do rodinných domů (střední Čechy, Zlínský kraj a kraj Vysočina), tři vloupání do hasičských zbrojnic a 2 vykradené bankomaty.

Oba cizince vyšetřují kriminalisté na základě schváleného podnětu vazebně. Za desítku trestných činů, které byly kvalifikovány jako krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci – vše páchané ve spolupachatelství – hrozí staršímu z pachatelů až desetiletý trest.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
Sdílet