Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Frýdku-Místku pořídili novou velkoobjemovou Tatru Force, THT Polička využila pro uložení výbavy i prostor za kabinou

Novou velkoobjemovou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Tatra Force pořídilo statutární město Frýdek-Místek pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů ve Frýdku. Tatru za 9 919 580 korun včetně DPH dodala firma THT Polička.

Podvozek

Frýdecká Tatra Force je šestikolový terénní speciál s uzávěrkami všech diferenciálů a přiřaditelným pohonem přední nápravy. Poháněn je klasickým osmiválcovým vzduchem chlazeným agregátem o výkonu 325 kW splňujícím emisní normu Euro 5. Převodovka Allison je automatická s hydrodynamickým měničem.

Kabina řidiče je čtyřmístná, pro analogové i digitální spojení slouží dvojice vozidlových radiostanic. Nechybí držáky ručních svítilen.

V zorném poli řidiče je displej couvací kamery, velitel má k dispozici tablet se softwarem pro navigaci a podporu výjezdu. Zpětná zrcátka jsou chráněna mřížkami.

Podvozek je chráněn proti sálavému teplu speciálními návleky na rozvodech paliva, tlakového vzduchu a elektroinstalaci. Tatra tak dlouhodobě odolá teplotám do 200 °C, po dobu 15 minut až 1 000 °C.

O dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu se stará sdružená zásuvka Rettbox-air na levé straně kabiny. Po nastartování se samočinně odpojí.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Přečtěte siDobrovolní hasiči z Frýdku-Místku sídlí v nové zbrojnici, vznikla kompletní přestavbou a zvětšením původní stavby

Nástavba

Nástavba je modulová a sestává ze tří částí. Přední a zadní skříně jsou konstrukčně shodné – jsou sešroubované z hliníkových profilů a olepené plechem. Mezi nimi je uložena nádrž na hasivo z nerezavějící oceli. Vejde se do ní 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

THT Polička u tohoto vozu nabídla využití prostoru vlevo za kabinou pro uložení požárního příslušenství. Tento úložný prostor je známý z moravskoslezských cisteren s agregátem pro výrobu suché pěny One-Seven, který je právě v těchto místech.

Přečtěte siŠestnáct velkokapacitních cisteren Tatra 815-7 pro výrobu pěny stlačeným vzduchem pořídili hasiči v Moravskoslezském kraji

Za tímto účelem byl z obvyklého místa přesunut chladič automatické převodovky, mezi kabinou a nástavbou i přesto zůstal dostatek prostoru pro montáž pneumaticky výsuvného osvětlovacího stožáru s 24V LED světlomety.

Bezprostřední okolí nástavby osvětlují LED světlomety na bocích a v zadní části.

Čerpadlo THT PKA 3000–250 je vybaveno automatickou vývěvou a dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů, ve vysokotlakém režimu – tedy při 40 barech – je jeho výkon 250 litrů za minutu.

Na horní pochůzné plošině nástavby je přípojný prvek pro uchycení lafetové proudnice.

Sdílet