Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Frýdku-Místku sídlí v nové zbrojnici, vznikla kompletní přestavbou a zvětšením původní stavby

Kompletní přestavbou a rozšířením prostor prošla zbrojnice jednotky sboru dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku. Do nového zázemí hasičů město investovalo 74,5 milionů korun, rekonstrukce probíhala od roku 2021. Městu se podařilo získat dotaci ve výši zhruba 3,03 milionu korun z Národního programu Životní prostředí a výzvy Energetické úspory veřejných budov.

Jednotka tak díky rekonstrukci získala nejen větší prostory pro garážování techniky, ale rovněž i kvalitnější a větší zázemí pro hasiče. V garážích nechybí stavebně oddělené sklady, dílny ani odsávání výfukových zplodin.

Celková rekonstrukce objektu byla velmi důkladná a náročná. Součástí byly řady demolic, například původních garáží, přístavků, opěrných stěn a také i vnitřního schodiště. Následovala řada přístaveb a stavebních úprav.

Těch se dočkal i venkovní areál, kde jsme zbudovali sklady, výjezdové plochy, stání pro osobní automobily a tréninkové dráhy pro hasičský sport. Během rekonstrukce jsme odhalili i kuriozitu, a to, že budova stála od doby svého vzniku na cizí kanalizační přípojce,

uvedl náměstek primátora pro investice, finance, rozpočet, útvar hlavního architekta a životní prostředí Jiří Kajzar.

Ve zbrojnici tak najdeme například i školicí místnost, kanceláře velitelů, denní místnost pro hasiče i ložnice pro noční pohotovost. Svou fyzickou kondici hasiči mohou zlepšovat v posilovně, relaxovat naopak na terase přiléhající ke kuchyni.

Ve zbrojnici tak může v případě potřeby zasedat například i krizový štáb, posloužit může i jako nouzové ubytování pro osoby postižené následky živelných pohrom. Pro rozdělení školicí místnosti na několik menších prostor slouží skládací hliníkové předělovací stěny, vybaveny jsou i zámky pro zajištění soukromí.

Nechybí věž na sušení hadic s elektrickým lanovým navijákem ani prostory pro chemickou službu, kompresorovna a samozřejmě sociální zázemí, včetně pračky a sušičky pro údržbu oděvů.

Objekt byl slavnostně otevřen a předán do užívání 15. června 2023. Dobrovolní hasiči zároveň převzali nový vůz, který nahradil nejstarší zásahové vozidlo frýdecké jednotky – CAS 32 T815 6×6, vyrobené v roce 1989.

Nový typ velkokapacitní cisternové automobilové stříkačky CAS 30 Tatra Force jednotce pořídilo kvůli zamítnuté dotaci město ze kompletně svého rozpočtu, a to za necelých 10 milionů korun.

Sdílet