Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Liberci proběhlo VII. Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů ve vyprošťování, nejlepší byli hasiči z Rudné

Týmy dobrovolných hasičů z celého Česka v sobotu 2. září 2023 v Liberci poměřily své síly na VII. mistrovství ČR JSDHO ve vyprošťování u dopravních nehod. Nejúspěšnějšími se stali dobrovolní hasiči z Rudné, Středočeského kra­je.

Na parkovišti u liberecké Home Credit Areny to poslední prázdninovou sobotu žilo hasičským mistrovstvím ve vyprošťování. V osm hodin ráno proběhl slavnostní nástup soutěžních družstev a zahájení.

Jako hejtman jsem hrdý na to, že když se něco děje, tak profesionální a dobrovolní hasiči jsou ti první, kteří pomáhají tam, kde je to potřeba. Přeju, ať na dnešní soutěži vyhrají ti nejlepší a ostatní ať mají velkou motivaci vyhrát příští rok,

uvedl při zahájení hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Kromě něj byli při slavnostním přítomni i další hosté, jako například poslanci Parlamentu ČR za Liberecký kraj David Pražák, Jarmila Levko, Jan Berki, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, první náměstek starostky Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Josef Bidmon či náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR plk. František Vavera.

Úvodního slova a uvítání soutěžících se ujali mj. ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje plk. Jan Hadrbolec a starostka Krajského sdružení hasičů Libereckého kraje Jiřina Brychcí.

Výsledky soutěže

  1. JSDH Rudná (STČ)
  2. JSDH Kostelec nad Orlicí (HKK)
  3. JSDH Litomyšl (PAK)
  4. JSDH Zbiroh (PLK)
  5. JSDH Železný Brod (LBK)
  6. JSDH Velešín (JHČ)
  7. JSDH Ostrov (KVK)
  8. JSDH Bílovec (MSK)
  9. JSDH Rumburk (ÚLK)
  10. JSDH Loštice (OLK)
  11. JSDH Velké Opatovice (JHM)
  12. JSDH Praha – Řeporyje (PHA)
  13. JSDH Přibyslav (VYS)
  14. JSDH Vizovice (ZLK)

Inspirace reálnými dopravními nehodami

Auta převrácená na střeše, na boku, opřená o potrubí, naražená na dřevěné rámy či různě deformovaná. Pro každé soutěžní družstvo byl připravený odlišný scénář dopravní nehody inspirovaný skutečnými nehodami, se kterými se hasiči v Česku reálně setkávají.

Úkolem čtyřčlenných družstev bylo vždy provést průzkum a zvolit správnou taktiku a techniku zásahu při vyproštění zraněné osoby – figuranta.

Toho museli vždy co nejšetrněji vyprostit z deformovaného vozidla, a to vše v časovém limitu 20 minut. Ještě před zahájením soutěžního pokusu byli soutěžící v tzv. izolaci a netušili, jaký scénář dopravní nehody je čeká.

Jak si jednotlivé týmy v této specifické záchranné činnosti vedly, to hodnotili rozhodčí. Kromě techniky a taktiky zásahu bylo vždy hodnoceno i poskytování první předlékařské pomoci.

Vítězové VII. Mistrovství České republiky JSDHO ve vyprošťování u dopravních nehod byli oceněni křišťálovými trofejemi od regionální společnosti Preciosa.

Přečtěte siVítězové Mistrovství ČR ve vyprošťování dobrovolných jednotek dostanou křišťálové ceny z jablonecké Preciosy
Jaroslava Benešová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet