Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru uskladněné píce v Radkově zasahovalo osm jednotek hasičů i pásové rypadlo ze Záchranného útvaru

Osm hasičských jednotek se ve středu 2. srpna 2023 zapojilo do likvidace požáru uskladněné píce v Radkově na Opavsku, byl vyhlášen 2. stupeň poplachu.

Požár byl na tísňovou linku ohlášen pět minut po půl osmé večer s tím, že se z krmiva uskladněného v betonovém nadzemním žlebu o půdorysu přibližně 25 × 50 metrů kouří.

Hasiči po příjezdu na místo události naměřili v kritickém bodě teplotu 350 °C, což už značí požár. Jeho příčinou bylo s největší pravděpodobností samovznícení, obešel se nakonec beze škody.

K biologickému samovznícení jsou náchylné rostlinné materiály jako je seno, luskoviny, obilniny atd. Podmínky pro samovznícení je nerovnoměrné rozložení vlhkosti a tím různorodá jakost vrstvené hmoty. Podstatou biologického samovznícení je činnost mikroorganismů (bakterií), která vede k zahřívání.

Při teplotě asi 70 °C začnou bakterie odumírat. Teplota je však již dostačující pro rozpad některých jednodušších rostlinných látek z nichž vzniká uhlík. Ten dále funguje jako v případě uhlí – oxiduje a tím zvyšuje teplotu látky, vzniká další uhlík a uvolňují se i jiné látky, až při teplotě 250 – 300 °C pak dojde ke vznícení rostlinné hmoty.

Majitel objektu již s vlastním nakladačem zahájil rozhrabávání píce tak, aby se bylo možné dostat k ohnisku. Vzhledem k poloze požáru a velikosti nakladače by však takový postup zabral příliš mnoho času, velitel zásahu tak povolal na místo pásové rypadlo ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně.

Přečtěte siZáchranný útvar v Hlučíně získal výkonnější pásové rypadlo, stroj CAT 336F LN je speciálně upraven pro činnosti hasičů

S jeho pomocí pak hasiči začali hořící krmivo vyskladňovat a prolévat vodou na volném prostranství. Hotovo měli krátce po jedné hodině ráno, do sedmi hodin pak na místě zůstala na dohled dobrovolná jednotka z Mikolajic. Práci hasičů komplikoval silný vítr a vysoká prašnost.

Na místě kromě zmiňované jednotky Záchranného útvaru a dobrovolných hasičů z Mikolajic zasahovali profesionální hasiči z Vítkova a Opavy, spolu s nimi dobrovolné jednotky z Radkova, Melče, Budišova nad Budišovkou a Litultovic.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet