Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma Požární bezpečnost dovezla na Pyrocar ukázat elektrickou cisternu RT od Rosenbauera

Společnost Výzbrojna.cz, výhradní zástupce firmy Rosenbauer pro Českou republiku, přivezla na Pyrocar 2023 ukázat elektrickou cisternovou automobilovou stříkačku Rosenbauer RT (revolutionary technology), aby se s ním veřejnost seznámila i fyzicky, nejen ze stránek našeho webu POŽÁRY.cz. Podobných vozidel už po světě jezdí více než dvě desítky.

Automobil je plně poháněn elektromotory, o případné dobíjení akumulátorů v terénu se stará třílitrový spalovací šestiválcový agregát BMW na střeše vozu. Řízen je automaticky dle pokynů řídící jednotky podvozku. Nádrž na palivo má objem 90 litrů.

Na podvozkové akumulátory lze bez zásahu spalovacího agregátu přibližně buď 1,5 hodiny jet nebo 1,5 hodiny provádět zásah.

Přečtěte siVídeň následuje kolegy z Berlína, profesionální hasiči rakouského hlavního města pořídili prvosledové zásahové elektromobily

Rosenbauer RT je vůz postavený „z čistého stolu“ – kromě nástavby stojí i za vývojem a výrobou podvozku. Díky elektromotorům se výrobce dostal na nízkou světlou výšku podlahy kabiny – nástup je možný už od 16,5 centimetrů nad úrovní terénu, pneumatický podvozek pak dokáže světlou výšku upravit až na 44 centimetrů.

Sedadla řidiče i spolujezdce jsou otočná, lze je natočit směrem k osádce. Kabina je jednoprostorová, bez přepážek. Posádka sedí bokem ke směru jízdy – což v Česku zatím není možné – pozn. red. – nad úrovní přední nápravy.

Přečtěte siRosenbauer přivezl na veletrh Interschutz celou modelovou řadu elektrických vozidel, ve světové premiéře představil i elektroPanthera

Samozřejmostí jsou i moderní systémy – z vozidla lze například už v průběhu jízdy sledovat záběry z dronu, monitorujícího probíhající zásah.

Kamery na střeše automobilu monitorují situaci kolem vozidla, kamery a displeje zajišťují i funkci bočních zpětných zrcátek, což usnadňuje eliminaci mrtvých úhlů.

Čerpací zařízení je ovládáno z postranních panelů na obou bocích tak, aby strojník mohl obsluhovat automobil ze strany, ze které je veden zásah.

Do vozu zle zastavět nádrž na vodu o objemu 1 000 až 4 000 litrů, k tomu pak dle legislativy i odpovídající množství pěnidla.

Bezprostřední okolí vozu osvětlují LED lišty po celém obvodu, osvětlena jsou i madla, schody a další prvky, na které je třeba reagovat za snížené viditelnosti.

Sdílet