Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rosenbauer přivezl na veletrh Interschutz celou modelovou řadu elektrických vozidel, ve světové premiéře představil i elektroPanthera

Rakouský nástavbář Rosenbauer představil na veletrhu Interschutz celou řadu hasičských automobilů s elektrickým pohonem. Ve světové premiéře se právě zde představil i elektrický letištní speciál Panther a automobilový žebřík se záchrannou výškou 30 metrů.

Rosenbauer v tomto směru úzce spolupracuje s automobilkou Volvo, jejíž podvozky a pohony využívá.

K vidění tak byly hned dvě městské elektrické cisternové automobilové stříkačky modelové řady RT (Revolution Technology) – jedna z nich byla otevřena návštěvníkům a ukázala nejen nástavbu, ale i prostorný interiér.

Elektrické bylo rovněž „klasicky“ vyhlížející Volvo tradiční modelové řady AT s posádkovou kabinou, stejně jako technický automobil s hydraulickým sklápěcím čelem.

Velkou pozornost si získal automobilový žebřík L32A-XS se záchrannou výškou 30 metrů, i zde byl využit podvozek Volvo s plně elektrickým pohonem.

Do všech elektromobilů s vodním čerpadlem Rosenbauer montuje rovněž „range extender“, což v řeči výrobce znamená záložní agregát se spalovacím motorem. Ten dokáže vozidlu dodat dostatek energie pro dosažení jmenovitého výkonu čerpací jednotky a rovněž dobíjet akumulátory.

Automobilový žebřík je na točnici vybaven klasickou elektrocentrálou, na kterou jsme zvyklí z konvenční výškové techniky, Dobíječ podvozkových akumulátorů je zde však pouze standardní, v případě vybití vozidla je tak možné pokračovat v jízdě až po dobití. Provoz žebříkové sady je řešen elektricky, jako u bežných žebříků.

Elektřina je v současné době trendem automobilismu. Zda se u záchranných složek v nejbližší době uchytí ukáže čas, výrobci se však i na tuto možnost intenzivně připravují.

Na českém trhu zastupuje firmu Rosenbauer VYZBROJNA.cz.

Sdílet

Partnerem cesty webu POŽÁRY.cz na veletrh Interschutz 2022 je firma
Pavliš a Hartmann – výroba a prodej požární techniky.

www.phhp.cz | www.facebook.com/pavlisahartmann

Seriál: Veletrh INTERSCHUTZ