Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Oboře na Lounsku mají nový dopravní automobil, v garáži zaparkoval Ford Transit Kombi

Ve středu 30. srpna 2023 hasiči obce Obora převzali nový DA-L1Z Ford Transit Kombi od společnosti Techsport s.r.o.

Slavnostní předání nového vozidla se konalo 10. října 2023 před Hasičskou zbrojnicí v Oboře za účasti starostky obce Obora paní Marie Dvořákové, zástupce Hasičského záchranného sboru České republiky – územního odboru Žatec, stanice Louny pana npor. Ing. Robina Kastnera, krajského starosty SHČMS Ústeckého kraje pana Jiřího Hence, a zástupce okresního SHČMS Louny pana Pavla Suchého.

Po proslovech všech hostů došlo k symbolickému předání klíčků od vozidla veliteli jednotky panu Jiřímu Morávkovi z rukou starostky obce Obora paní Marie Dvořákové.

Nápad pokusit se získat nový dopravní automobil díky dotacím se zrodil v roce 2021, neboť dopravní automobil VW Transporter z roku 1998, původem ve službách PČR, byl sice provozuschopný, ale morálně zastaralý a problematický pro vysoké náklady na údržbu a provozuschopnost.

Přečtěte siHasiči z Obory u Loun dostali převodem od policie Volkswagen Transporter

Na základě tohoto podnětu byla podána žádost o „Účelovou investiční dotaci pro jednotky SDH obcí pro rok 2022“.

Na základě předběžné alokace výše uvedené žádosti o dotační titul, byla podána žádost o dotaci od Ústeckého kraje „Program 2022 – na podporu nové techniky pro jednotky SDH z rozpočtu Ústeckého kraje“. Další dotace byla realizována s podporou Nadace ČEZ z fondu Podpora Regionů.

Celkové náklady na pořízení dopravního automobilu vyšplhali na celkovou částku 1 196 788 Kč.

  • Dotace od MV GŘ HZS ČR činila 450 000 Kč,
  • Ústecký kraj přispěl částkou 350 000 Kč,
  • Nadace ČEZ přispěla 100 000 Kč.
  • Zbylou částku uhradila obec Obora ze svého rozpočtu.

Vůz je postaven na podvozku Ford Transit kombi 4×2 350 Trend se čtyřválcovým vznětovým motorem o výkonu 96 kW, šestistupňovou manuální převodovkou a prodlouženou verzí karoserie L3 v červené barvě RAL 3020.

Pro dobíjení a udržování akumulátoru slouží magnetická zásuvka MagCode/Power Port PRO 12 V umístěná před levými předními dveřmi.

Pro spojení s KOPIS slouží vozidlová radiostanice Motorola DM4600e a digitální terminál Matra MC910. Velitel má k dispozici zásahový tablet a čtecí LED lampičku a 2 USB zásuvky.

Vozidlo umožňuje přepravu 9 osob. Přední řada sedadel je nedělená, sedadla v zadní části jsou orientována ve směru jízdy. Druhá řada sedadel je pevná, třetí řada je vyjímatelná. Tyto dvě řady jsou přístupné posuvnými dveřmi na pravé straně karoserie.

Zadní část automobilu s přístupem přes dvoukřídlé dveře s možností aretace slouží k uložení základní výbavy vozidla, přepravě osobní výstroje a výzbroje členů jednotky, zásazích s AED, kterým jednotka disponuje nebo také zavazadel evakuovaných osob či členů SDH Obora při přepravě na sportovní soutěže.

Vnitřní komfort zvyšuje klimatizace vozidla v přepravním prostoru pro posádku vozidla.

O osvětlení okolí vozidla v prostorech dveří se starají tři venkovní LED svítilny zabudované na karoserii, dále je do venkovních zásuvek na 12 V možno zapojit magnetické pracovní světlomety Wesen z výbavy automobilu.

Výstražné zařízení se skládá z výstražné majákové rampy značky Holomý, modro-červené barvy. V masce vozidla se nachází přední doplňková stroboskopická světla.

To vše je doplněno šesti LED světly oranžové barvy v podobě sváděcí aleje umístěné na hliníkovém střešním nosiči. Všechna tato výstražná zařízení mají několik režimů, jejich volba se provádí pomocí ovladače.

Hliníkový střešní nosič s nosností 150 kg je přístupný po žebříku v nekorozní a neklouzavé úpravě namontovaném na pravých zadních dveřích automobilu. Vnější výbavu vozidla doplňuje tažné zařízení pro přívěsy brzděné do hmotnosti 2 800 kg a nebrzděné do hmotnosti 750 kg.

Z hlediska taktického zařazení vozidla se jedná o vůz kategorie L1Z, tedy lehký automobil do 7 500 kg určený pro provoz na zpevněných komunikacích se základní požární výbavou.

Tou jsou v tomto případě dva ruční hasicí přístroje – CO2 a práškový, variabilní ruční vyprošťovací nástroj Hooligan, vytyčovací páska, zdravotní zásahový batoh, dvě svítilny Streamlight Survivor Li-Ion ATEX, dva kusy magnetických pracovních světlometů Wesen CRC5B o světelném toku 1500 lm, kladívko a řezák bezpečnostních pásů a chirurgické rukavice.

Jednotka SDH obce Obora je zařazena do kategorie JPO V., a v současné době má 18 členů. Ve své výbavě má mimo nového dopravního automobilu navíc ještě CAS 25 Liaz K101.860 a člun CMD420 PRO.

Jiří Morávek
velitel
JSDHO Obora u Loun
Sdílet