Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na pražském ruzyňském letišti cvičili ovládání monitorů na cisterně při požáru letadla

Další ze série pravidelných výcviků absolvovaly všechny směny hasičů na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze. Naše redakce byla tentokrat u nácviku hašení motorů a trupu letadla přímo z vozidla Panther.

Hasiči trénovali správný příjezd cisterny k letadlu, práci s monitory včetně jemné motoriky ovládání joysticků a přesného nasměrování proudů z monitorů, ale také využití roztříštěného nebo kompaktního proudu a jejich nasměrování na ideální místo na trup letadla, resp. na jeho motor.

Přečtěte siHasiči na Letišti Václava Havla v Praze mají dva nové Panthery od Rosenbauera

Požadavek na tento výcvik u letištních hasičů vychází z mezinárodních předpisů pro civilní letectví ICAO a EASA – účastníci kurzu se během deseti dnů seznámí s teorií a praxí v oblasti znalosti předpisů, konstrukcí letadel a provedení zásahu.

Přečtěte siPražští letištní hasiči absolvovali výcvik v mobilním simulátoru, letadlo hořelo přímo před stanicí

Cyklické opakování, nebo získání této kvalifikace, se jinak běžně provádí ve výcvikových centrech v zahraničí.

Výcvikový simulátor, s nímž dorazila německá firma ARFF-Services GMBH, sestává z trupu letadla s kabinou posádky a částí pro cestující (kde je mj. možné simulovat jevy jako flashover a rollover), křídla, podvozku, motoru a části simulující plošný požár hořlavé kapaliny.

Sdílet