Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V. MČR HZS ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel

POŽÁRY.cz, jako mediální partner, zvou ve čtvrtek 16. září 2010 do Přerova, kde na výstavišti proběhne V. mistrovství HZS ČR ve vyprošťování zraněných osob.

Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky,
Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Česká asociace hasičských důstojníků,
pod záštitou Ing. Martina Tesaříka, hejtmana Olomouckého kraje
Ing. Jiří Lajtocha, primátora Statutárního města Přerov
pořádá dne: 16. 9. 2010 v Přerově na výstavišti hala „G“ od 9 hodin

V. ročník Mistrovství Hasičského záchranného sboru České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel

Mistrovství Hasičského záchranného sboru České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se účastní týmy z hasičských záchranných sborů krajů a jeden tým z hasičského záchranného sboru podniku. Každý tým má připravený scénář, který simuluje dopravní nehodu osobních vozidel se zraněnými osobami.

Soutěžní tým do posledního okamžiku nezná situaci, u které bude zasahovat. Úkolem soutěžního družstva, složeného z velitele a tří hasičů, je bezpečné a efektivní vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla za použití požární techniky a věcného vybavení používaného v jednotkách požární ochrany za použití taktických a odborných postupů. Součástí vyproštění zraněného je také poskytnutí první předlékařské pomoci a transport zraněné osoby na místo simulující vozidlo zdravotnické záchranné služby.

Průběh práce sledují rozhodčí, kteří hodnotí oblast taktiky vedení zásahu (např. přístup k místu nehody, provedení průzkumu, označení místa nehody, protipožární zabezpečení, velení u zásahu apod.), techniku provedení zásahu (např. stabilizace vozidla, ochrana zraněné osoby, manipulaci se zraněnou osobou) a poskytnutí první předlékařské pomoci.

Družstva mají pro vyproštění zraněné osoby maximální limit 20 minut. Čas provedení zásahu ale není rozhodujícím kritériem pro určení závěrečného pořadí soutěžních týmů. O vítězi a dalších umístěních rozhodne součet bodů získaných ve všech hodnocených oblastech. Výsledný čas určí pořadí až v případě rovnosti bodů.

V rámci doprovodného programu proběhne ve středu 15. 9. 2010 od 14:00 hod v budově – Městský dům Přerov – Seminář „Kolejová vozidla – technické zásahy, vyprošťování“. Cílem semináře je seznámit odbornou veřejnost s problematikou zásahu na kolejová vozidla. Na programu semináře jsou přednášky zaměřené na nové konstrukce kolejových vozidel, specifika zásahu na železnici, nebo nové systémy značení železničních přejezdů.

Během mistrovství bude u místa konání probíhat výstava výrobců hasičské a záchranářské techniky a program bezpečnosti v dopravě, organizovaný BESIPem, simulátory nárazu a převrácení vozidla.

Zdeněk Hošák
HZS Olomouckého kraje

Sdílet
Seriál: V. MČR HZS ve vyprošťování - 16.09.2010