Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik oxidu uhelnatého ve Skutči

Dne 24. prosince v 17.53 hodin vyjížděli profesionální hasiči z Hlinska a dobrovolní hasiči ze Skutče na Palackého náměstí do Skutče, kde došlo pravděpodobně k úniku nebezpečného plynu oxidu uhelnatého.

Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že se plynu nadýchaly tři osoby. Ty byly ihned předány do péče zdravotnické záchranné služby. Hasiči ihned provedli měření a naměřili 60 jednotek ppm tohoto plynu. Hasiči ihned začali s odvětráním zasažených místností. Na některých místech hasičům přístroje ukazovali až 150 jednotek ppm oxidu uhelnatého.


Čím se měří úniky látek? Mrkněte na náš článek Detekční technika.


Hasiči evakuovali z bytového domu celkem 21 osob z 8 bytových jednotek a přetlakovou ventilací se snažili co nejrychleji nebezpečný plyn z objektu vyvětrat.

Hasiči spolu s plynaři postupně obcházeli všechny byty a zjišťovali možnou závadu. Hasiči odpojili objekt od přívodu plynu a ihned zajistili přímotopy pro všechny rodiny v bytovém domě. Událost ze strany hasičů byla ukončena ve 21.23 hodin.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Hasiči tak stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.


Informovali jsme aktuálně: SMS INFO: Jednotky vyjely do Skutče (Pardubický kraj) na Palackého náměstí, kde je podezření na únik plynu.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet