Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

1996: Chemopetrol v Litvínově zachvátil požár – zhodnocení zásahu

K vyhodnocení likvidace požáru v Litvínově se 17. února sešli v mosteckém hotelu Širák za účasti ministra vnitra Jana Rumla zástupci MV-ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, HZS okresu Most, představitelé měst Most a Litvínov.

Přítomni byli také I. místopředseda Senátu Parlamentu ČR Ing. Vladimír Zeman, předseda rozpočtového výboru Parlamentu ČR Mgr. Jozef Wagner, mezi poslanci Parlamentu ČR i pplk. Jan Žižka, ředitel HZS okresu Kladno, náměstek ministra životního prostředí Ing. Vladislav Bízek, CSc, zástupci Policie ČR, České rafinerské, a. s., Chemopetrolu, a. s., a dalších podniků Mostecka.


Vyhodnocení řídil přednosta Okresního úřadu v Mostě Mgr. Pavel Weiss.

Zdůraznil, že hodnocení požáru provádí Okresní úřad Most z hlediska své úlohy v rámci Integrovaného záchranného systému. Havárie, ke které došlo, měla jednoznačně ráz požáru nesmírných rozměrů a podle dostupných informací se jednalo o největší událost tohoto typu na našem území od konce 2. světové války.

Za perfektní zásah, jak z hlediska profesionálních dovedností, tak z hlediska osobní statečnosti patří poděkování všem HZS okresů, které se na likvidaci podílely.


Tato mimořádná událost potvrdila funkčnost všech systémů, které je třeba v takovém případě zapojit a také schopnost nasadit obrovské prostředky a koncentrovat je tam, kde je to zapotřebí. Zároveň však tato událost upozornila na koncentraci nebezpečí, které zde existuje.

V této souvislosti je nezbytné upozornit na některé zvláštnosti mosteckého okresu, neboť v širších souvislostech vyplynou nejen problémy, ale i rizikové faktory.


Mostecko je okresem, který např. nemá vlastní hraniční přechod – a otázka přeshraniční pomoci v nezbytných případech je zřejmá. V důsledku dlouhá desetiletí trvající jednostranné přeměny krajiny se dostalo do situace, kdy hustota a propustnost pozemních komunikací je zcela nedostatečná.

Ukázala to velmi zřetelně situace, kdy spojení mezi hlavními středisky okresu Mostem a Litvínovem bylo v důsledku požáru přerušeno a jen díky dobré organizaci a také souhře šťastných náhod všechno relativně dobře dopadlo.


V Mostě je jedna z největších nemocnic v republice a přitom nemá heliport pro nezbytnou pomoc letecké záchranné služby. Stejně tak neodpovídá podle názoru Mgr. Pavla Weisse vybavení HZS okresu Most zcela charakteru bydlení a charakteru nakumulovaných rizik, která se na tomto území nacházejí.

Nechceme mít nepřiměřené nároky, jsme realisté, řekl přednosta Weiss, ale strategické rozhodování a uvažování o dalším vývoji by mělo vést k realistickému zhodnocení rizik, která jsou v okrese nahromaděna a jejich postupnému vyvažování.


Ministr vnitra ČR Jan Ruml mj. řekl: jedna záležitost je to, co se udalo, jak to bylo řešeno a vyřešeno, a druhá věc jsou obecné závěry z této mimořádné události.

Tyto dvě roviny lze spojit, neboť tohle byla modelová situace nemající obdoby v České republice a vyplývají z toho závěry jak konkrétní, tak i obecnější, které se musí promítnout v návrzích na řešení obdobných situací.

Ukázalo se, že prvky Integrovaného záchranného systému fungují velmi dobře, že IZS je schopen života přes problémy, které existují např. s komunikačními prostředky.


Ministerstvo vnitra čeká ve velmi krátké době úkol spolu s Ministerstvem životního prostředí předložit zákon o prevenci a likvidaci havárií, jehož součástí by měl být Integrovaný záchranný systém.

Je třeba vyřešit i postavení Civilní ochrany v celém systému. Ochrana civilního obyvatelstva je velmi důležitá věc a musíme s Ministerstvem obrany, vyřešit systém fungování státních orgánů v nejrůznějších krizových situacích. Vláda se k tomu ve svém prohlášení zavázala a je také připravena to řešit.

Už z názvu zákona o prevenci a likvidaci havárií vyplývá, že mimořádná událost má dvě stránky. Jedna stránka je její likvidace. Té jsme byli při hodnoceném požáru svědky, systémy byly prověřeny a ukázalo se, v čem chybujeme, kde ještě není všechno tak, jak by být mělo.


Druhá stránka je preventivní. I když jednotlivé podniky, akciové společnosti apod., mají své vlastní hasičské sbory, za úroveň požární bezpečnosti odpovídá stát. A jakkoliv je třeba rozlišit bezprostřední příčinu požáru, tak je třeba zabývat se v okrese Most a jinde, kde jsou petrochemické závody, velmi vážně tím, jak jsou dodržovány systémově všechny bezpečnostní parametry toho kterého podniku.

Je daleko jednodušší vytvářet preventivně bezpečnostní požární systémy, než se potom zabývat likvidací. Je třeba prověřovat hasičské sbory podniků, jejich úroveň a kompatibilitu s celým IZS.


Zde na okrese Most by např. mohla vzniknout modelová studie na téma prevence havárií, v níž by byla rozebrána všechna místní specifika. Velice vážně je třeba zamyslet se nad financováním.

Část nákladů musí vždy nést podniková sféra, část místní orgány, hasičské sbory, ale část nákladů, která vyplývá z přesahu události nad měřítka okresu, z celostátní povahy havárie, musí nést vláda.

Ministr podotkl, že v této souvislosti je třeba rychle vypořádat finanční nároky, které vznikly z této havárie, včetně uhrazení ztrát vzniklých hasičům na technice a vybavení.

Informoval, že o tom bude hovořit s ministrem financí. Pozornost, pokračoval dále, je třeba věnovat vybavení celého Integrovaného záchranného systému.


Ministerstvo vnitra dlouhodobě pracuje na komunikačním systému Pegas, překryvné rádiové sítě, která by měla pokrýt potřeby Integrovaného záchranného systému. Systému je třeba věnovat zvláštní pozornost a co nejrychleji jej dobudovat.

Zdůraznil také, že je třeba věnovat pozornost vybavení HZS ČR ochrannými prostředky, protože lidský život a lidské zdraví jsou nejpřednější. Myslím si, řekl ministr, že nás čeká hodně práce, že zkušenosti s likvidací této mimořádné události nás inspirují do budoucna.


Ministr Jan Ruml poděkoval všem hasičům, kteří se podíleli na likvidaci této události, riskovali své životy a zdraví. Slova díků patřila i Policii CR a Zdravotní záchranné službě.

Náměstek ministra životního prostředí Ing. Vladislav Bízek, CSc. poděkoval všem, kteří se zasloužili o likvidaci požáru, především členům hasičských sborů, „kteří do toho šli, nevěděli do čeho jdou a zda to přežijí".

Z hlediska životního prostředí se naštěstí nejednalo o katastrofu. Zatížení životního prostředí bylo přechodné, nedošlo k výraznější kontaminaci vod ani půdy. Přestože se nejednalo o ekologickou katastrofu, byla to důležitá lekce a vyplynula z toho důležitá poučení v oblasti monitoringu ovzduší, legislativy a v oblasti mezinárodní spolupráce.

Ing. Vladimír Zeman také hasičům a ostatním složkám poděkoval. Ve svém hodnocení se zastavil zejména u otázky limitních situací a položil otázku, zda při likvidaci litvínovského požáru byly ještě k dispozici další prostředky, kdyby se v té době něco podobného stalo na jiném místě republiky.


Není tu jenom Mostecko, řekl, ale jsou tu velké chemické závody v Pardubicích, v Kolíně, Kralupech, Ostravě. Kolik je vůbec náš záchranný systém schopen pokrýt takových havárií, kdyby jich nastalo několik po sobě? Evidentně se neobejdeme bez řešení v rámci Evropské unie.

Je třeba urychlit zpracování smluv se všemi našimi sousedy, propracovat vzájemnou pomoc. Není v silách žádného státu řešit takové situace sám. Poznatky z Litvínova je třeba zobecnit i ve směru k orgánům Civilní ochrany. Je třeba se podívat, zda některé finanční prostředky nedáváme do dvou směrů.


Vrchní požární rada ČR plk. Ing. Vladislav Banasinský ocenil obrovské nasazení všech při likvidaci požáru, ocenil i nabízenou pomoc z Polska. Operační a informační středisko MV-ředitelství HZS ČR splnilo svou úlohu výtečně, zkoordinovalo nasazení sil a prostředků z celé České republiky, zkoordinovalo součinnost s Policií ČR, s Armádou ČR, bylo v kontaktu s představiteli Ministerstva vnitra.

Odvedlo obrovský kus práce řídicí, podpůrné, rozhodovací. Obrovské množství práce udělal štáb velitele hašení na místě, zejména v oblasti řídicí. Zvládnout stovky lidí na jednom místě v jednom okamžiku, to je obrovské úsilí organizační.

Vždyť štáb hašení současně zvládal nasazení sil a prostředků, hasiv, zabezpečoval celý týl, stravování, odpočinek, střídání na jednotlivých bojových úsecích. Poděkování patří i okresní havarijní komisi, která hasičům pomáhala vytvářet zázemí. Hasiči České republiky obstáli.

Převzato z časopisu 150 hoří

Sdílet
Seriál: 1996: Požár Chemopetrolu v Litvínově