Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CAS 20 MB Atego ze státní zakázky se představuje, má čtyřkubíkovou nádrž na vodu

Představujeme vám cisternovozu automobilovou stříkačku CAS 20 na podvozku Mercedes-Benz Atego s požární nástavbou od firmy SPS-THZ Slatiňany.

Prvotní informace o tomto automobilu z okleštěné státní zakázky, která činila namísto 40ti vozidel poloviční číslo, tedy 20 ks CAS, vám server POŽÁRY.cz přinesl zde. Nyný se na jednu z nich podívejme podrobněji. Má jí v užívání HZS Karlovarského kra­je.

Nová cisterna nese označení CAS 20 a je postavena na podvozku MB Atego 1526 AF 4×4 s kabinou pro šestičlenné družstvo. Nástavba je osazena nádrží na vodu o objemu 4000 litrů a na pěnidlo o objemu 240 litrů. Obě nádrže jsou polyesterové vyztužené skelnými vlákny. Čerpadlo je typ THZ 3000 o průtoku 2000 litrů za minutu, vysokotlaké čerpadlo pak 150 litrů za minutu.

Celková hmotnost auta je 16 000 kg, užitečná je 4 750 kg, provozní pak 11 250 kg. Cisterna je 7950 mm dlouhá, 2 550 mm široká a 3 300 mm vysoká.

Auto pohání šestiválcový motor s čistým výkonem 188 kW (256 k) a měrným výkonem motoru 11,75 kW/t. Motor splňuje emisní normu EURO 5.

Všechna vozidla byla dodána se základní výbavou dle vyhlášky. Z agregátů je na autě například elektrocentrála Geko 440 ED, elektropneumatický osvětlovací stožár TVS 01 4×500 W, motorová řetězová pila Husqvarna a další. Rozložení výbavy je na snímcích. Oproti jiným dodavatelům je například plovoucí čerpadlo v pravé zadní skříni, prostor nad čerpadlem (kde jsou běžně plovoucí čerpadla na výsuvných platech umístěna) je zde nevyužitý. Pro potřeby HZS Karlovarského kraje se výbava ve vozidle přeskládá tak, aby byla zachována unifikace rozložení výbavy jako v ostatních zásahových vozidlech v kraji. Například všechen hadicový materiál bude v levé prostřední skříni (nyní je rozdělený do dvou).

Kabina pro družstvo je oddělena od prostoru pro řidiče a velitele přepážkou pro uložení další výbavy. Dýchací přístroje jsou v sedačkách pro družstvo, velitel a strojník mají dýchací přístroje v držáku mezi jejich sedačkami.

V nástavbě je v pravé přední skříni umístěna nová vyprošťovací sada Holmatro typu CORE, kterou nedodal výrobce vozidla, zakoupena byla z prostředků HZS Karlovarského kra­je.

Dodavatelem celé státní zakázky je společnost SPS Slatiňany. Toto zásahové vozidlo by mělo začít jezdit k událostem v únoru. Nahradí CAS 15 Renault rovněž ze státního programu. Jedná se o jedinou novou cisternu, kterou v letošním roce v rámci státní zakázky hasiči v Karlovarském kraji obdrželi. Z vlastního rozpočtu pak zakoupili CAS 20 na podvozku Tatra určenou pro stanici v Kraslicích.

Cena vozu je přibližně 5 400 000 vč. DPH.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet