Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Mostecku trénovali záchranu z ledu

Mostecko – Současná obleva může být nebezpečná především bruslařům. Ti se mohou ocitnout v ohrožení života, když riskují a vstupují na zamrzlé plochy rybníků a jezer.

Podle vodohospodářů a záchranářů by nyní měli lidé k bruslení využívat především umělá kluziště a zimní stadiony. Profesionální hasiči jsou přesto připraveni zasáhnout a vyjet pomoci tonoucím, pod kterými by se prolomil led.

Profesionální hasiči z Mostu a Litvínova pod vedením lektora Hynka Černého z HZS Středočeského kraje totiž pravidelně nacvičují na zamrzlé hladině jezera Matylda v Mostě záchranu tonoucího bruslaře. Do cvičení se zapojují také strážníci městské policie a státní policisté.

Naposledy se o nebezpečí, které číhá na zamrzlé ploše přesvědčil před pár dny přesvědčil sedmiletý kluk přímo mezi paneláky v Chomutově. Vydal se na zpola zamrzlou vodní nádrž u bývalého kina Evropa. Led ho však neudržel a dítě spadlo do vody. Chlapec měl ale štěstí, vytáhli ho kolemjdoucí muž se ženou pomocí šály, čímž mu nejspíše zachránili život.

Jak pomoci sami sobě při proboření do ledu? Na to existují speciální pomůcky, jako jsou různé bodce, které je dobré nosit v zimě s sebou na led. Jenomže, co když zapracuje zákon schválnosti a v tu nešťastnou chvíli při sobě člověk nemá nic?


ČTĚTE: K záchraně z ledu používají záchranáři ze Sibřiny pomůcku Hansa Board


Pokud se člověk snaží dostat se z ledové vody, může se stát, že se kraj ledu, na nějž vylézá, začne postupně prolamovat. To je podle záchranářů asi ta nejhorší varianta, která ke vší smůle může nastat. Nešťastník se pak opět sesune do vody, zase se snaží dostat nahoru a znovu a znovu propadá zpět do vody.

Vysílení a podchlazení včetně stresu jsou pak obrovské. Co dělat v takové chvíli? Snažit se zachovat klid a chladnou hlavu a vzpomenout si na „zvířata“.

„Víte, jak vylézá z vody tuleň? Je nutné to zkusit podobně. Zvíře si totiž nepomáhá rukama, které jsou v tuto chvíli vlastně na škodu, protože právě pod nimi a vahou horní části těla, se led láme nejvíce.

Je potřeba rozložit váhu těla, zvednout nohy, nezapírat se rukama, ale postupně se na led z vody vysunout.


VIDEO: Jak se zachránit z probořeného ledu? Dokument z cyklu Štěstí přeje připraveným!


DENÍK.cz / Jan Vraný – <a href=„http://­mostecky.denik­.cz“>mostecky­.denik.cz</a>
Sdílet