Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pravda o snížení platových tarifů v HZS Ústeckého kraje

K čemu jsou dobré emotivní články, které operují nepřesnými čísly a zkreslenými údaji? V článku Jana Vraného s názvem Vládní škrty se negativně projevují na psychice hasičů, který vyšel v Deníku a na serveru Požáry.CZ, se už v základu staví na nepravdivém údaji o propadu platů profesionálních hasičů v Ústeckém kraji.

Článek uvádí, že se pohybují kolem 15%, ve skutečnosti je to v celém kraji průměrně11,4%. Konkrétně v Mostě je to 11,3% a pouze u jediného příslušníka je propad skutečně 15%, který souvisí nejen s úspornými opatřeními, ale také se změnou jeho funkčního zařazení.

V článku se tvrdí, že HZS Ústeckého kraje má snížen objem mzdových prostředků o 10%, ale navíc mu údajně generální ředitelství HZS ČR bude možná do závěru roku zadržovat další 2% na odměny a 1% na mimořádné události.


ČTĚTE PŮVODNÍ ČLÁNEK: Vládní škrty se negativně projevují na psychice hasičů


Takto řečena je tato informace zkreslující, protože ona 2% slouží jako rezerva nejen na odměny, ale také na proplácení přesčasů ve výjezdu z pohotovosti a výjezdů na mimořádné události. A ono uvedené 1% na mimořádné události je rezervou pro mimořádné události většího rozsahu, jako byly například bleskové povodně 2010.

Článek dále uvádí, že HZS Ústeckého kraje se podle svého vedení údajně nebude řídit při snižování objemů mezd procentuálním klíčem, ale bude se snažit vzít hasičům v průměru 3,5 tisíce korun. Pravdou je opak, HZS Ústeckého kraje přistoupil ke snížení prioritně podle procentuálního klíče tak, aby došlo k co nejspravedlivějšímu snížení platů, což je v průměru oněch 11,4%.

Autor nepožádal o informace ředitelství Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Kdyby tak učinil, zjistil by nejen, že platy hasičů neklesnou o 15%, ale v průměru o 11,4%, ale i další důležitá fakta.

K čemu jsou dobré emotivní články, které operují nepřesnými čísly a zkreslenými údaji? Například k tomu, aby zasely právě onen vztek, lítost a demotivaci do řad hasičů, o kterých se v článku Jana Vraného v souvislosti se mzdovými propady u HZS ČR píše.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet