Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Automobilová plošina Bumar AP 32 MB Econic

Novinku ve svém vozovém parku si už zkouší profesionální hasiči ze stanice v Karlových Varech. Z prostředků HZS Karlovarského kraje byla koncem loňského roku zakoupena automobilová plošina na podvozku Mercedes. Nahradí starší plošinu na podvozku T815. K zásahům by měla nová plošina začít vyjíždět po zaškolení hasičů v průběhu března.

Nové vozidlo s označením AP PMT 32 D Mercedes-Benz ECONIC 4×2 dodala společnost SPS Slatiňany. Nástavbu pak polský konstruktér Bumar. Celková hmotnost auta je 18 000 kg, užitečná je 300 kg, provozní pak 17 700 kg. Plošina je v pohotovostní poloze 9 140 mm dlouhá, 2 550 mm široká a 3 420 mm vysoká.

Podvozek vozidla je v kategorii 1 v provedení základním, auto má plně automatickou převodovku. Kabina je vybavena sedadly pro tři osoby, v opěradlech jsou držáky pro dva dýchací přístroje Dräger. Strojník má k dispozici couvací kameru s barevným displejem na horním panelu kabiny. Auto bylo dodáno se základním vybavením – 2 ks dýchacích přístrojů, elektrocentrála, podkládací desky podpěr, požární hadice a proudnice, záchranná a evakuační nosítka s úchytnými prvky k aretaci pacienta a páteřovým rámem a další.

Obě obslužná místa nástavby jsou vybavena tlačítky „mrtvý muž“, která jsou ovládána nepřetržitým tlakem nohy obsluhy, po uvolnění tlaku nohy dojde k zastavení celé účelové nástavby, a to bez časové prodlevy. Samotný koš umožňuje přítomnost nejméně tří osob a nosnost koše je nejméně 325 kg.

Podél celého ramena plošiny i při plném vysunutí vede suchovod, který je v koši zakončený dálkově elektricky ovládanou lafetovou proudnicí s regulovatelnou hlavicí o maximálním výkonu nejméně 3500 l.min-1, kterou je možné ovládat z koše i ze základního obslužného místa. Suchovod je zakončen rovněž i napojením pro další hadici 75.

Celková výška vysunutého ramene je 30,6 metru, maximální pracovní výška je pak 32 metrů. Cena nové plošiny byla 12,8 milionu korun, celá byla hrazena z prostředků HZS.

Na Požárech jsme rovněž psali o menším Bumaru z učiliště ve Frýdku-Místku:

Foto: HZS KVK & Patrik Heinrich

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet