Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Železniční nehoda na pražském Žižkově

Jednotka HZS SŽDC Praha byla povolána dne 10. 4. 2011 v 16.55 hod. k nahlášené dopravní nehodě na nákladovém nádraží Žižkov, při které došlo k najetí jedoucího vlaku do další stojící soupravy, složené z plošinových vozů na kontejnery.

Při silném nárazu došlo k devastaci lokomotivy, ze které se oddělila část strojovny s motorem. Hasiči provedli protipožární opatření a zamezení úniku provozních náplní. Strojvedoucí měl veliké štěstí, že střet přežil bez jakéhokoliv zranění.

Plošinové vozy, do kterých vlak narazil, byly zcela zničeny. Drážní hasiči provedli pomocí autogenu a rozbušovacího adaptéru jejich rozřezání, aby mohla být trať připravena na opravu a obnovu provozu. Lokomotivě, resp. tomu, co z ní zbylo, by ve spoluprácí HZS SŽDC a kolejových nehodových prostředků srovnám jeden z podvozků za účelem odtažení.

Zasahující směna B HZS SŽDC se na základnu vrátila dnes v 05.00, nyní je na žižkovském nákladovém nádraží směna C, která likviduje autogenem a rozbrusy zbytek vagónu.

Vyčíslená škoda je 8.000 000,– Kč. Příčinu nehody šetří policie a drážní vyšetřovatelé.

Na nákladovém nádraží Praha Žižkov nebyly hasičské jednotky o uplynulém víkendu jen v případě této nehody. Již v pátek, 8. 4. 2011 zasahovali prážští drážní a městští hasiči u úniku plynu z plynové nádrže. Jednotky vytyčily nebezpečnou zónu a hasiči HZS SŽDC provedli ucpání nádrže.

Poměrně kuriozní případ likvidovali hasiči HZS SŽDC na Žižkově letos již jednou, a to 5. 2. 2011, kdy najel vlak do zdi budovy viz tento článek – https://www.pozary.cz/…azni-budovy/

Foto: Jiří Štýbr/HZS SŽDC Praha

Sdílet