Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči kontrolovali ostravskou Stodolní

Patnáct nočních podniků a barů v Ostravě ve vyhlášené Stodolní ulici kontrolovali profesionální hasiči (preventisté Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje) v noci z pátku na sobotu 14. 5. 2011.

Akcí ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií Ostrava vyvrcholil v Moravskoslezském kraji bohatý páteční Den požární bezpečnosti, kdy byly mj. otevřeny pro veřejnost všechny stanice HZS MSK v kraji a například na Masarykově náměstí v Novém Jičíně se společně s profesionálními hasiči představilo i několik jednotek dobrovolných hasičů z Novojičínska.

Stodolní ulice a přilehlé ulice se staly nejen pro obyvatele Ostravy a blízkého okolí synonymem zábavy, veselí a nočního života. Téměř každý den, zejména o víkendu, zde lidé zaplní bary, restaurace a hospůdky do posledního místa. Z četných zkušeností hasičů vyplývá, že provozovatelé těchto zařízení ve snaze přitáhnout co nejvíce lidí a zároveň jim pobyt zpříjemnit útulnou atmosférou či zajímavým programem mnohdy zapomínají na základní zásady požární bezpečnosti. A to se může vymstít.

Výsledky noční kontroly preventisty „nepřekvapily“ – hasiči zde zjistili celkem 26 nedostatků. Pouze čtyři z 15 kontrolovaných provozoven, často umístěných v suterénu, dopadly bez ztráty kytičky, tedy bez nalezené závady a nebezpečí udělení pokuty.

Nejvážnější byly závady v přístupnosti a značení únikových cest – což je mnohdy jediná možnost úniku při požáru. V jednom případě bylo dokonce zjištěno, že úniková cesta z podzemních prostorů je uzamčena a klíč se nachází u obsluhy v přízemí, v dalším případě bylo únikové schodiště druhé cesty zastavěno přepravkami. Rovněž označení směru úniku a samotných únikových východů v několika případech chybělo.

Další důležitou povinností provozovatelů restaurací a obdobných zařízení je vybavení potřebným počtem a druhem přenosných hasicích přístrojů, které musí být přístupné k rychlému použití a 1× ročně zkontrolovány odbornou firmou. V jednom podniku nebyl hasicí přístroj ani jeden a v dalších šesti byla kontrola provozuschopnosti (revize) provedena déle než před rokem, např. v roce 2005 a 2007, v lepším případě v roce 2009. Mnohé hasicí přístroje byly umístěny pod pultem obsluhy a zarovnány zbožím, nebo se povalovaly bez připevnění v kuchyni.

Od roku 2009 byl nově stanoven zákaz používání hořlavých látek k dekoraci podhledů v místech, kde se shromažďuje větší počet osob, které by v případě požáru ohrožovaly odpadávající nebo odkapávající části těchto dekorací. Taková nežádoucí „textilní“ úprava byla zjištěna v jednom případě.
Závažná porušení zákonných povinností budou individuálně řešena ve správním řízení. Za nedostatky podobného charakteru může HZS MSK uložit právnické nebo podnikající fyzické osobě pokutu až do výše 500 tisíc korun.

Předběžně je navrženo řešit nejméně v šesti případech závažné zjištěné nedostatky uložením finanční sankce. Důležitější však je, aby si provozovatelé těchto podniků uvědomili svou odpovědnost za zdraví a životy svých návštěvníků, vždyť to není tak dlouho od tragického případu požáru diskotéky v Karviné.
Vzhledem ke zjištěným a neustále se opakujícím závadám bude HZS MSK v obdobných namátkových kontrolách zajišťování požární bezpečnosti i nadále pokračovat.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: Den požární bezpečnosti