Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Upravený státní Mercedes v „Sobíku“

Ke konci minulého roku, konkrétně 11. 12. 2010, jsme obdrželi na PS Soběslav (HZS Jihočeského kraje ÚO Tábor) novou CAS 20 Mercedes Atego/SPS ze státní zakázky pro rok 2010.

Prostřednictvím našeho vedení nám bylo sděleno, že vozidlo i agregáty máme zprovoznit i odzkoušet, poté bude CAS ještě bude odeslána zpět do Slatiňan na instalaci naší hydraulické vyprošťovací sady Lukas. Při té příležitosti bude možnost (v THZ-SPS) provést dodatečné úpravy nástavby podle našich návrhů. Datum bylo lednové.

Jsme pobočná stanice a nemáme speciální vozidla na různé druhy zásahů, jako bývají na centrálních stanicích. Většinu vybavení musíme vozit s sebou a podle toho jsme také přistupovali k návrhu úprav. Výbavu ve vozidle jsme chtěli uložit tak, aby co nejvíce odpovídala uložení v předchozím výjezdovém vozidle CAS 24 Liaz 101, neboť zvyk je zvyk a proč vymýšlet dobře zaběhlý systém znovu.

Automobil byl v půlce ledna tedy odvezen zpět do Slatiňan. Návrat CAS zpět na naší stanici proběhl 31. 1. 2011.

V některých věcech jsme si sice s výrobcem úplně neporozuměli, ovšem to se může stát a nebylo to nic až tak zásadního. Strojníci s automobilem absolvovali další kondiční jízdy a pak už nezbývalo, než vozidlo zařadit 7. 2. 2011 na výjezd.

Provedené úpravy jednotlivých rolet nebudou na fotografiích možná až tak zřejmé, ale stačí si prohlédnout fotky pod článkem o karlovarském Mercedesu a rozdíl „před a po“ bude o něco patrnější. Jestli se nám nové rozložení výbavy ve vozidle zdařilo, posuďte sami. Nám vyhovuje, akorát ještě zatím nemáme „dotaženou“ pravou zadní roletu.

Postřeh na konec. Provozem se zjistilo, že kabina má špatné tlumiče pérování a dorazy, a tak jsou u všech těchto aut postupně měněny za tvrdší. Auto je celkově přetížené a nástavba „jde natvrdo pořád“. Jak dlouho to vydrží? Spotřeba je cca 33 litrů/100km – díky přetížení vozidla (opravdu slabý motor).

S vozidlem přišla např. výbava : elektrocentrála Geko 440 ED, elektropneumatický osvětlovací stožár TVS 01, světlomety 4×500 W z Baumaxu, motorová řetězová pila Husqvarna 455 Rancher, plovoucí čerpadlo, 6ks DT Dräger + náhradní lahve a něco málo z požárního vybavení.

Text a foto: p.Vošahlík, vel. dr. sm B – PS Soběslav

Sdílet