Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plně funkční Oshkosh P-15, postavený z LEGA

Jeden z nejlepších a nejznámějších stavitelů modelů ze stavebnice LEGO, Lasse Deleuran z Dánska, zhotovil plně funkční model letištního zásahového speciálu Oshkosh P-15 v měřítku 1:30.

Jedná se o věrnou kopii, která je dálkově řízena vysílačkou včetně funkčních vodních monitorů. Model jezdí vpřed, vzad, zatáčí. V jeho středové části je umístěno samotné mini čerpací zařízení a nádrž s vodou v podobě PET lahve, která dodává hasící látku pro obě ovládané lafety.

Ve fotogalerii a videu vidíte model vozu Oshkosh P-15 v chodu a také simulovaný ,,zásah“ v podobě uhašení hořící papírové vlaštovky.

Vzhledem k tomu, že je model postavený z LEGA, není pochopitelně tvarově dokonalý, jako jsou běžné plastové kity, ale i tak se jeho zhotovitel, mimo jiné i držitel několika světových rekordů ve stavbě modelů z LEGA na čas, vypořádal s designem P-15 se ctí.

V galerii je na poslední dvojici snímků sesterský automobil P-15 s označením M-15, postavený rovněž z LEGA, ovšem neoplývající funkčností.

Celou fotogalerii s modelem vozu naleznete zde: http://www.brickshelf.com/…/gallery.cgi?…

Pro stavitele z LEGA je pak určen tento odkaz na web Lasse Deleurana, kde najdete několik zajímavých návodů na modelu trucků apod. : http://c-mt.dk/

Článek o tomto letištním speciálu vám server POŽÁRY.cz přinesl již v roce 2004 – https://www.pozary.cz/…2-p-15-m-15/

Foto: Lasse Deleuran

Sdílet