Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahový oděv FireHorse. První dojmy

Do našeho redakčního hledáčku jsme dostali dvoudílný ochranný oděv GoodPRO FR3 FireHorse. Dnes vám nabídneme krátký popis tohoto v mnoha ohledech inovativního a zajímavého oděvu. Redakce se zapojí do dlouhodobého testovaní, které již probíhá u vybraných hasičů jednotlivých HZS krajů.

Oděv se skládá z kabátu a kalhot s reflexními pásy 3M ScotchliteTM. Je tvořen třívrstvou konstrukcí – vrchní vrstva s FC úpravou, paropropustná membrána a vnitřní izolační vrstva s podšívkou. Mimořádně tepelně exponovaná místa kabátu i kalhot /ramena, prsa, stehna/ jsou zesílena další izolační vrstvou s 3D profilem.

Nejen kolena, ale i okraje nohavic jsou vyztuženy speciální tkaninou pro vysokou mechanickou zátěž. Na přání lze vyztužit i ramena a lokty. Nad spodním okrajem nohavic je našitý pásek se stuhovým uzávěrem pro rychlé a snadné zúžení nohavic, které efektivně zabrání pronikání tepla do nohavic.

Velikou výhodou je, že společnost VOCHOC je připravena realizovat na zásahovém oděvu i další konkrétní funkční prvky dle individuálních přání a potřeb zákazníků.

Podstatou výrobního programu ochranné výstroje pro hasiče firmy VOCHOC je, že se záměrně vydala jinou cestou než stávající tradiční tuzemský výrobce, který používá stále stejné tradiční materiály na bázi 100% aramidu pod obchodní značkou NOMEX. Tento materiál je 100% syntetický a má své limity v tepelném smrštění a zejména v prodyšnosti a komfortu užívání.

Společnost VOCHOC tak hledala inovativní materiály a začala používat tkaniny, které obsahují vedle aramidu významný podíl přírodních trvale nehořlavých vláken Lenzing FR. Ochranný oděv vyrobený z těchto inovativních materiálů pak nabízí vyšší ochranu proti žáru, teplu a plameni, diametrálně menší tepelné smrštění a zejména mnohem vyšší úroveň komfortu užívání, protože přírodní vlákna zajišťují dobrou prodyšnost a tedy lepší odvod tělesného tepla od hasiče.

Redakce serveru POŽÁRY.cz se zapojila do programu testování oděvu stejně jako vybraní hasiči z jednotlivých HZS krajů. Oblek tak pomáhají průběžně testovat u HZS Plzeň, HZS Hradec Králové, HZS Olomouc, HZS Brno, HZS K. Vary, HZS Zlín, HZS Jihlava a HZS Kladno. S jejich poznatky pak vytvoříme ucelený test toho zajímavého oděvu, který je podle prvotních dojmů na vysoké profesionální úrovni.

Sdílet
Přiložené soubory
str. 38 oděv fr3.pdf zobrazit online PDF 2 MB
str. 45 inovativní materiály.pdf zobrazit online PDF 674 kB
Seriál: Test zásahového oděvu Firehorse