Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fungl nová tatra za 735 tisíc?

Jednotka SDH Praha – Dolní Měcholupy má kromě cisterny Scania a dopravního automobilu Ford Transit ve svém vozidlovém parku také velkokapacitní Tatru 815 CAS 32 a to již 25 let.

Dolnoměcholupští dobrovolní hasiči pořídili automobil Tatra 815 CAS 32 jako nový již v listopadu roku 1986, kdy byl dovezen nynějším velitelem jednotky, Jirkou Voříškem z tehdejší Krajské Výzbrojny požární ochrany v Hradci Králové. Jeho pořizovací cena byla přesně 735.000,– Kčs, ta je ostatně stále vedena jako učetní hodnota v inventuře, i když pochopitelně již v Kč.

Tatra sloužila svému účelu po mnoho let. Jenže čas nelze zastavit a tak došlo na počátku nového tisíciletí k celkové postupné přestavbě vozu.

Za uplynulých deset let bylo do cisterny investováno zhruba 1.200.000,–Kč, ano, o téměř půl milionu víc, než byla pořizovací hodnota, ale ceny jsou dnes někde jinde, než v roce 1986.

V rámci přestavby, kterou z valné většiny prováděla ke spokojenosti dolnoměcholupských firma SEHAT Poříčany, bylo provedeno na voze:

  • výměna elektropneuma­tického ovládání za pouze pneumatické
  • zapínání čerpadla přímo u něj vzadu
  • instalace kropicí lišty, ovládané od řidiče
  • výměna vodní nádrže za novou s bočními prolisy – zvětšení objemu na 8600 l
  • výměna překližkového vnitřku za hliníkové plechy
  • opláštění karoserie nástavby plastem
  • nový lak
  • instalace stožáru a elektrocentrály
  • výměna světelného a zvukového výstražného zařízení

Jak dolnoměcholupská tatra vypadá nyní, se podívejte v galerii článku.

Perličká na konec. Když Jirka Voříšek přebíral v roce 1986 Tatru v královéhradecké Výzbrojně, nestála tam sama. Hned vedle jejich vozu byla připravená stejná cisterna, kterou si převzal tehdejší Závodní požární útvar podniku Motorlet Praha. Na tom by nebylo nic až tak udivujícího, ale osud druhé tatry, resp. to, kam se poděla po zrušení této podnikové jednotky, je důkazem toho, že svět je malý. Z Motorletu jí totiž odkoupila jednotka SDH ze sousedních Horních Měcholup. Tatry jsou po letech opět nedaleko sebe.


Článek o nové Scanii v Dolních Měcholupech: https://www.pozary.cz/…mecholupech/

Článek o nové zbrojnici v Dolních Měcholupech: https://www.pozary.cz/…mecholupech/

Facebook JSDH Praha – Dolní Měcholupy: http://www.facebook.com/group.php?…

Sdílet