Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přípravy dvou věží v Ostravě pro společné mistrovství ČR v požárním sportu

Úpravami sportovního areálu hasičské stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Ostravě-Porubě začaly finální přípravy sportovišť na víkendové společné mistrovství ČR v požárním sportu profesionálních a dobrovolných hasičů (pátek až neděle 19. – 21. srpna 2011). Právě v Porubě se uskuteční v pátek večer (od 17:00) první ze čtyř atraktivních disciplín požárního sportu – výstup do 4. podlaží cvičné věže pomocí žebříku. Pro páteční odpolední trénink i následující soutěž zde stojí dvě moderní cvičné věže.

Společný šampionát pro krajské reprezentace profesionálních hasičů (pouze muži) a nejlepší místní týmy z každého kraje u dobrovolných hasičů (muži i ženy samostatně) se koná po mnoha letech. Jde již o 40. Mistrovství ČR v požárním sportu družstev HZS (Hasičského záchranného sboru) ČR a 58. Mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu. Letos za účasti reprezentace Slovenské republiky, nejlepšího týmu podnikových hasičů a družstev České hasičské jednoty a Moravské hasičské jednoty.

Do soutěží se na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích a na stanici HZS MSK v Ostravě-Porubě zapojí celkem 50 hasičských týmů, to je bezmála 700 sportovců. Tým HZS MSK patří tradičně mezi favority soutěží profesionálních hasičů, u dobrovolných hasičů bude reprezentovat Moravskoslezský kraj v Ostravě tým SDH Borová (muži) a tým SDH Michálkovice (ženy).

Čtyři základní disciplíny požárního sportu tvoří běh na 100 metrů s překážkami (Vítkovice), výstup do 4. podlaží cvičné věže (Poruba), štafeta 4 × 100 metrů s překážkami (Vítkovice) a požární útok (Vítkovice). Vítkovický stadion je mj. každoročním dějištěm prestižního atletického mítinku Zlatá tretra.

Český požární sport má velkou tradici, muži i ženy patří dlouhodobě ke světové špičce a dosahují doma i v zahraničí významných úspěchů, jak na hasičských olympiádách, tak na světových a evropských šampionátech. O jiných sportovních soutěžích hasičů nemluvě. Například čeští profesionální hasiči drží již od roku 2005 světový rekord v královské disciplíně požárního sportu – požárním útoku – a to časem 26,01 sekundy.

V Ostravě se v posledních šesti letech konaly hned tři významné mezinárodní hasičské soutěže, všechny na Městském stadionu ve Vítkovicích. V roce 2005 a 2007 to bylo ME v požárním sportu a v roce 2009 Světové hasičské hry, běžně nazývané „Hasičská olympiáda“.

Další informace jsou např. na: http://www.hzsmsk.cz/index.php?…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: Mistrovství ČR HZS 2011 v Ostravě