Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Generál Štěpán rezignoval na svojí funkci

Dne 8. 9. 2011 v budově GŘ HZS ČR proběhla tiskovka generála Štěpána, na které oznámil zásadní perslonální rozhodnutí – svojí rezignaci spojenou s kanidartruou na post senátora.

Dění na konferenci bylo sledováno on-line, generál nejprve hovořil o připravenosti hasičů při případném teroristickém ú­toku.

Dále přednesl svojí řeč pplk. Ing. Luděk Prudil na téma organizace tísňového volání. Generál Štěpán se poté ujal svého závěrečného slova, přičemž působil silně nervózním dojmem.

Generál Štěpán přesně ve 14.45 hod. oznámil svojí rezignaci, při té příležitosti uvedl, že hodlá kandidovat do Senátu Parlamentu ČR jako bezpartijní na kandidátce KDU-ČSL. Rezignaci na funkci zdůvodnil mimo jiné neslučitelností místa generálního ředitele HZS ČR s kandidaturou na senátora. Kumulace funkcí prý není možná, jak můžete slyšet a vidět na videu, kde říká, že by to možná bylo občany odpuštěno řádovému hasiči, ale jemu nikoliv. Dle jeho slov rozhodnutí odejít z postu generálního ředitele hasičů nebylo nikterak jednoduché, před svým odchodem se mu podařilo stabilizovat HZS ČR nejen po finanční stránce, více však nedokázal, jak dále uvedl na konferenci. V čele sboru působil přes deset let.

Video: http://radyvnouzi.cz/

Za posledních 12 měsíců vešel generál ve známost zejména v souvislosti s odměnou, kterou mu poskytl bývalý ministr vnitra John. Čtěte např. zde: https://www.pozary.cz/…ezverejnime/

Oficiální vyjádření k rezignaci generála Štěpáná přineslo tiskové oddělení GŘ HZS ČR v tomto znění:

Dnes na tiskové konferenci pořádané MV – generálním ředitelstvím HZS ČR oznámil genmjr. Ing Miroslav Štěpán, že ke dni 30. listopadu 2011, končí ve funkci generálního ředitele.

Důvodem je, že bude kandidovat jako nezávislý kandidát do senátu na kandidátce jedné z politických stran.

Dle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů „příslušník nesmí být členem politické strany nebo politického hnutí ani vykonávat činnost v jejich prospěch.“ Vzhledem k tomu, že by tímto krokem došlo k porušení zákona, rozhodl se generál Štěpán na svojí funkci rezignovat.

Pro POŽÁRY.cz z místa konference Michal Bareš.

Sdílet