Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

10 let poté: Návrat po deseti letech

Před deseti lety, přesně 11. září 2001 zahynulo 343 hasičů v troskách mrakodrapů WTC v New Yorku. 20 dní po pádu dvojčat přiletěli dva redaktoři sereveru POŽÁRY.cz; Martin Kavka a Radek Kislinger za newyorskými hasiči, aby jim vzdali hold a podpořili je v těžké chvíli.

Uplynulo deset let od této dramatické události, která bezesporu změnila svět a minimálně v USA postavila hasiče do role hrdinů. Cesta Martina Kavky a Radka Kislingera něměla za cíl nějak na místě trosek působit, či pomáhat. Místní hasiči ze stanice Engine – 1 a Ladder – 24 to brali jako podporu psychickou. Nikdo z nich netušil, že pozvání dvou českých hasičů dojte až k tak rychlé realizaci. Vždyť Radek a Martin byli na místě asi 20 dní od pádu dvojčat.

V té době byla situace dosti chaotická. V troskách hasiči hledali své kolegy. Rozhodnutí starosty Gulianiho však dramaticky postavilo proti sobě dvě složky, v tu dobu přátelské a bezkonfliktní FDNY a NYPD, tedy hasiče a policisty. Hledání těl se mělo ukončit a na místě čekala těžká technika. Hasiči se s tímto faktem nechtěli smířit a policisté je museli z místa násilně vytlačovat.

I přes tyto zásadní spory, nakonec k usmíření mezi policií a hasiči došlo ještě před odletem redaktorů webu POŽÁRY.cz. Měli jsme tak opravdu zajímavé a česrtvé, někdy i interní informace z dění v New Yorku, který byl paralizován teroristickým útokem. Snad symbolicky s námi jel na místo i Ludva Pinc, zkušený policista – psovod a instruktor. Díky němu jsme dokázali překonat i jazykovou bariéru a nesmělost, která Radka a Martina provázela při své první cestě do USA.

Po deseti letech se Martin Kavka jako člen redakce opět vrací do USA, přímo do New Yorku, aby se svými současnými kolegy Petrem Svobodou a Jakubem Kozákem sledoval změny a nálady u místních hasičů. Přijali jsme pozvání na pietní akci na stanici, která je nejblíže dvojčat, zastavíme se i na dalších hasičských stanicích, kterou jsou někdy neprávěm opomíjené vzhledem ke vzdálenosti od Ground Zero. Přesto i na těchto vzdálenějších stanicích od centra New Yorku umírali hasiči.

Sledujte další část naší výpravy do New Yorku, tentokrát věnovanou datumu, který se zapsal do dějin hasičů na celém světě: 11. září 2001

Foto: Radek Kislinger

Sdílet
Seriál: 11. září 10 let poté aneb POŽÁRY.cz v New Yorku