Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

10 let poté: Příběh jedné české vlajky a WTC

Zajímavost, týkající se České republiky a útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku, nás zastihla víceméně nečekaně a neplánovaně při naší návštěvě Českého národního domu na Manhattanu.

Po pádu věží WTC byla následně při třídění trosek nalezena taktéž značně poškozená česká vlajka. Tu dělníci, kteří třídění trosek prováděli, předali na český konzulát, tedy právě do Českého národního domu.

Vlajka byla odeslána do České republiky, kde byla zrestaurována a odeslána zpět. Nyní ve vitríně „zdobí“ zasedací místnost.

Česká národní budova byla postavena v roce 1896, aby naplnila sen Bohemian Benevolent and Literary Association (BBLA) o zachování národních zvyků a kultury u českých přistěhovalců. Více než sto let starý objekt v části Upper East Side na Manhattanu, který býval centrem československého krajanského života v New Yorku, je jednou z posledních dochovaných původních českých staveb v New Yorku a významným symbolem působení Čechů v USA.

Pět pater vysoká budova byla navržena Williamem C. Frohnem v novorenesančním slohu a dokončena v roce 1896. Od počátku sloužila jako středisko české komunity, kde se nabízelo české a slovenské jídlo, hodiny češtiny a historie a také jako centrum pro sekání a pořádání mnoha kulturních akcí.

V roce 2001 předala původní majitel objektu, krajanská organizace BBLA vlastnictví České národní budovy do rukou České republiky. Po rozsáhle rekonstrukci objektu financované českou vládou nyní v České národní budově sídlí Generální konzulát ČR, České centrum New York a BBLA.

Po velkolepém znovuotevření v říjnu 2008 je Česká národní budova využívána nejen na prezentaci české kultury, obchodu a turismu v USA, ale rovněž k pořádání různých akcí mimo českou komunitu. Dech beroucí velký taneční sál pro 300 osob si zachoval původní historický styl a s ostatními moderními a multifunkčními prostory poskytuje jedinečné prostředí a atmosféru i pro další akce.

Více o české národní budově na http://www.bohemiannationalhall.com

Sdílet
Seriál: 11. září 10 let poté aneb POŽÁRY.cz v New Yorku