Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Moravskoslezském kraji pořídili trojici obojživelných vozidel Quadski XL, s financováním pomohla Evropská unie

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje pořídil tři nová obojživelná vozidla Gibbs Quadski XL. Na financování se v rámci projektu Připravenost Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení povodní podílela Evropská unie ze strukturálních fon­dů.

Cena zakázky činila celkem 6 530 322 korun, tedy 2 176 774 Kč za jedno vozidlo. Hasičům tuto techniku dodala firma Luing Pyrex.

Quadski XL je obojživelné vozidlo určené pro jízdu po souši po zpevněných i nezpevněných cestách a pro plavbu po vodní hladině.


ČTĚTE TAKÉ: Technika Hasičského záchranného sboru spolufinancovaná z Evropské unie


Změna režimu jízdy souš/voda se provádí v hloubce přibližně 100 cm. Zabudovaný mechanismus po stisknutí tlačítka v dosahu řidiče automaticky provede složení nezávisle zavěšených kol do podběhů.

Obojživelník je dvoumístný, dokáže přepravit náklad o hmotnosti až 180 kilogramů. V zadní části je opatřen úchyty pro přepravu na přívěsu.

Quadski XL je vybaven zásuvkou pro dobíjení akumulátorové baterie a nouzové spuštění motoru. Akumulátor je uchycen pod krytem za sedadlem posádky, v držácích na krytu je uchyceno pádlo.

Přečtěte siProjekt "Připravenost Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení povodní" přinese hasičům novou techniku téměř za půldruhé miliardy korun

V zorném poli řidiče je umístěna voděodolná navigace Garmin s krytím IP X7 s vysoce svítivým displejem o úhlopříčce 4,3”. Mapové podklady jsou samozřejmě doživotně aktualizovány zdarma. Navigace je odnímatelná, vybavená bluetooth technologií pro možnost poslechu navigačních pokynů ve sluchátkách.

Světelné a zvukové výstražné zařízení sestává z dvojice zábleskových LED světel modré barvy vepředu a LED majáku v zadní části karoserie.

V dosahu řidiče je uchycen odnímatelný hledací světlomet se světelným výkonem 1 500 lumenů na 1,5 metru dlouhém kabelu.

Barva podvozku je černá, karoserie je nastříkána v červeném odstínu RAL 3024.

Technika kromě běžných zásahů v případě živelních pohrom poslouží také pro zvýšení taktických možností speciálního mezinárodního záchranného týmu WASAR (Water Search And Rescue), jehož jsou moravskoslezští hasiči součástí.

Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů