Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středočeští hasiči cvičili na ledu, výcvik měl několik částí

Dne 21.2. se uskutečnil výcvik příslušníku HZS Středočeského kraje ÚO Kolín zaměřený na záchranu osob ze zamrzlé vodní plochy. Cvičení, kterého se zúčastnili velitelé, technici a vybraní příslušníci ze čtyř stanic, bylo rozděleno na dvě části.

První část byla teoretická, kdy na stanici HZS Ovčáry předvedl lektor výcviku mjr. Ing. Mgr. Hynek Černý, který se tímto tématem zabývá již několik let, zásady jak se na ledové ploše chovat a s čím případně počítat při těchto zásazích.

Po ukončení teoretické čási se všichni přesunuli na zamrzou vodní plochu v obci Tři Dvory, kde následoval odborný praktický výcvik.

Pro praktický výcvik byl na místo vyslán i kontejner nouzového přežití z Rakovníku, ze kterého bylo nejprve postaveno zázemí pro cvičící. Po té následovalo samotné cvičení, ve kterém si většina příslušníků vyzkoušela tzv.suchý oblek, který je určen pro tyto účely, a který byl v průběhu února rozdělen na většinu stanic Středočeského kra­je.

Cvičení probíhalo ve skupinách, kdy se prováděla vždy záchrana buď jednoho nebo dvou figurantů. Zkoušely se veškeré možné postupy a prostředky, kterými je možné provést zásah pro rychlejší a efektivnější záchranu ohrožených osob.

Tato praktická část byla ukončena v 15.30 hodin a po té došlo k vyhodnocení celého výcviku.

Sdílet