Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Při požáru tržnice u Kraslic na Sokolovsku vyhlášen druhý stupeň poplachu

Na místě zasahovaly čtyři desítky hasičů a stejný počet hasičů ze sousedního Německa. Hořet začalo ve středu v podvečer, místo požáru hlídali hasiči celou noc.

FOTO: Tomáš Winkelhöfer

Požár zcela zlikvidoval zhruba tři desítky stánků tržnice v Hraničné u Kraslic, navíc poškodil i auta zaparkovaná mezi stánky. Začátek zásahu komplikovala série výbuchů zábavní pyrotechniky v hořících stáncích.

Navíc někteří z trhovců se snažili odnášet zboží ze stánků, hasiči tak nejprve museli odvézt tyto trhovce mimo dosah plamenů. V těsné blízkosti tržnice je benzínová pumpa, v ohrožení nebyla.

Hasiči se zaměřili a ochranu ostatních stánků, které zatím nebyly požárem zasažené a také na ochranu nedaleké benzínky. Plameny dostaly pod kontrolu do dvou hodin od nahlášení, na místě zůstali společně s policií celou noc a kontrolovali požářiště.

Od začátku zásahu byl zcela uzavřen hlavní silniční tah z Kraslic na hranice s Německem, provoz zde byl obnoven až v nočních hodinách. Příčina a výše škody je zatím v šetření, vyšetřovatelé požárů začali příčinu zjišťovat ještě v noci, na důkladné ohledání místa události se vrátili ve čtvrtek ráno.

Na tržnici v Hraničené byli přesně před týdnem hasiči společně s policisty na kontrole, která byla mimo jiné zaměřena na dodržování předpisů požární ochrany.

Kraslická tržnice sice patří k těm „slušnějším“. Hasiči tam nicméně v jednom stánku narazili na zapnutý fritovací hrnec, vedle kterého hořela propanbutanová la­hev.

Elektrika byla navíc různě pospojovaná prodlužovacími kabely. „Riziko vzniku požáru je v tomto případě obrovské,“ konstatoval pro Deník mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

citováno z nedávného článku serveru Deník.cz


Zasahující jednotky:

  • HZS Kraslice (CAS 20 T815, CAS 32 T815, VEA Š Fabia)
  • HZS Sokolov (CAS 30 T815, VEA Toyota)
  • HZSp SUAS Vřesová (CAS 24 T815)
  • JSDH Kraslice (CAS 24 L101)
  • JSDH Rotava (CAS 20 T815)
  • JSDH Oloví (CAS 20 T815)
  • JSDH Luby (CAS 20 MAN, CAS 32 T148)
  • + dvě jednotky z Německa v počtu 36 hasičů se 7 ks zásahové techniky

Další požáry tržnic:

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet