Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Královéhradečtí preventisté se zúčastnili semináře o kontrolách památek

Na začátku dubna proběhlo již druhé setkání vybraných příslušníků Hasičských záchranných sborů krajů z odborů prevence a vybraných pracovníků ústředního pracoviště a územních odborných pracovišť Národního památkového ústavu (NPÚ) na semináři „Ochrana památkových objektů před požáry a jejich účinky“.

Setkání bylo zahájeno na zámku Kozel na Plzeňsku, kde proběhla ukázka zabezpečení zámku před požáry. Setkání dále pokračovalo v areálu prvního panovnického cisterciáckého kláštera v Plasích, rovněž na Plzeňsku, kde bylo připraveno námětové cvičení požáru kláštera, kterého se zúčastnilo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Rovněž zde byla provedena praktická část tohoto semináře, která se skládala z prohlídky objektu a zhodnocení požární ochrany a následného vyhodnocení zabezpečení požární ochrany ze strany Hasičského záchranné sboru (HZS) a NPÚ.

Cílem tohoto semináře je zhodnotit problematiku související se zajišťováním požární ochrany památkových objektů, hledání optimálních a vzájemně akceptovatelných řešení požární ochrany mezi HZS a NPÚ, uplatňování nových trendů a vývoje v ochraně kulturních památek prostřednictvím „grantů“ a skloubení moderního protipožárního vybavení s památkovou ochranou historických budov a původních interiérů.


V první fázi bylo pracovníky NPÚ vytipováno 35 památkových objektů ve správě NPÚ, u kterých byla provedena prohlídka a následné vyhodnocení. V další fázi je v plánu prohlídka zhruba 120 památkových objektů, mezi kterými jsou již památky na území Královéhradec­kého kraje.

Tyto prohlídky by měly být uskutečněny během letošního roku a v průběhu příštího roku bude provedeno vyhodnocení požární ochrany těchto zbývajících 120 památkových objektů.

Postupně v dalších letech je v plánu pokračování prohlídek památkových objektů ve vlastnictví Asociace vlastníků hradů a zámků, Církve, Obce a další.

por. Ing. Lukáš Hřebačka
odbor prevence
HZS Královéhradec­kého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet