Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr a další požáry lesa zaměstnávají hasiče v Olomouckém kraji

Silný vítr přispěl k opětovnému rozhoření lesa ve Vilémově na Olomoucku. Na místě jsou opět tři jednotky a postupně dohašují menší ohniska požárů.

Od 11:15 dochází k rozhořívání a na místo jsou povolávány další jednotky.


Situace na Jesenicku

Silný vítr velmi komplikuje situaci také na Jesenicku. Zde jsou profesionální i dobrovolné jednotky prakticky ve stálém nasazení a postupně přejíždějí k dalším událostem. Od brzkých ranních hodin až do současnosti likvidují následky silného větru. Stromy přes komunikace, spadlé sloupy osvětlení fotbalového hřiště či uvolněné plechy.

Přímo ve městě Jeseník hasiči před několika minutami odstranili spadený strom na služební vozidlo kolegů Policie ČR. Četnost technický výjezdů nepříjemně doplnil i menší požár trávy u pily v Bukovicích. Aktuálně dobrovolní hasiči vyjíždějí k řešení uvolněného lešení na místním kostele v Bílém Potoce.

Hasiči různě na Jesenicku postupně pomocí motorových pil odstraňují spadené stromy, zabezpečují místa s uvolněnými plechy a koordinaci s hotovostními pracovníky energetických společností asistují i při řešení spadených drátů elektrických vedení.


Další požáry řeší hasiči na Prostějovsku.

Na základě přijatých informací o hustém a viditelném kouři v oblasti Myslejovice – Kobylničky jednotky projely až do vojenského prostoru v Jihomoravském kraji u obce Podivice.

Na prostějovsku hasiči v průběhu poslední hodiny vyjeli již k pátému požáru.

Před chvíli lokalizovali profesionální hasiči stanice Konice požár kontejneru obci Stražisko a aktuálně také míří jednotky k požáru trávy u obce Olšany na Prostějovsku. K mezikrajské pomoci hasičům Jihomoravského kraje vyjela jednotka dobrovolných hasičů Brodek u Prostějova, kolegové zde řeší také požár lesa u obce Podivice na Vyškovsku.


Silný vítr zaměstnává i hasiče na Olomoucku.

Ke dvou událostem spojeným také se silným větrem vyjely profesionální hasiči stanice Šternberk do Jívové a z centrální stanice Olomouc na ulici Polská v Olomouci. V obou případech hasiči odstranili spadené stromy na komunikaci.


Přhled technických pomocí na Jesenicku

02:42 – Skorošice – strom přes cestu směr Bergov
Odstranění spadeného stromu z komunikace, událost řešila jednotka profesionálních hasičů stanice Jeseník, odstranění pomocí motorové pily.

08:40 – Zlaté Hory – strom na komunikaci
Odstranění stromu z komunikace. Událost řešily jednotky stanice Jeseník a dobrovolná Zlaté Hory.

09:14 – Jeseník ulice Dukelská – pád dvou sloupů s osvětlením.
K technické pomoci po pádu osvětlení na fotbalovém stadionu a to dvou sloupů z toho další dva zůstaly nakloněny vyjela jednotka stanice Jeseník. Po pádu došlo ke škodě ve výši 500tis.

09:26 – Lipová Lázně – uvolněný reklamní panel.
K technické pomoci po uvolnění billboardu vyjela opět jednotka stanice Jeseník, na místě provedla zabezpečení.

09:35 – Mikulovice – uvolněné plechy na střeše domu.
K technické pomoci po uvolnění plechů na střeše domu vyjely dvě jednotky profesionální stanice Jeseník a dobrovolná Mikulovice. Hasiči na místě provedli nutná zabezpečení a uchycení volného oplechování.

09:47 – Zlaté Hory – spadlé dráty elektrického vedení.
Po pádu stromu na elektrické vedení došlo k pádu drátů elektrického vedení. Na místě profesionální jednotka stanice Jeseník a místní dobrovolná Zlaté Hory. Ve spolupráci s energetiky provedli likvidaci této události.

09:54 – Mikulovice – pád stromu na komunikaci.
Po pádu stromu vyslány k technické pomoci dvě jednotky s požární stanice Jeseník a místní dobrovolná Mikulovice. Hasiči provedli odstranění spadeného stromu.

10:13 – Jeseník – spadený strom na vozidlo.
Profesionální jednotka stanice Jeseník vyslána k odstranění spadeného stromu ze služebního vozidla Policie ČR. Při této události nedošlo naštěstí k žádnému zranění.

10:51 – Bílá Voda – uvolněné lešení na kostele.
Místní dobrovolná jednotka hasičů Bílá voda na základě žádosti Policie ČR byla vyslána k řešení situace s uvolněným lešením. Hasiči na místě provedli zajištění a zapáskování z důvodu bezpečnosti a v koordinaci se stavební firmou řeší na místě situaci.

11:15 – Ostružná – strom spadený na železnici.
K této události operační středisko vyslalo jednotku drážních hasičů ( HZSp SŽDC ) z České Třebové a místní dobrovolné hasiče Ostružná. Na trati byl přerušen provoz a hasiči provedli odstranění spadeného stromu.

11:24 – Vápenná – pád střešní krytiny z domu.
K technické pomoci vyslána jednotka stanice Jeseník a místní hasiči Vapenná. Došlo k pádu střešní krytiny do potoka o délce cca 30m. Hasiči provedli rozebrání a vytažení z vodního toku.

11:57 – Mikulovice – Kolnovice – strom na komunikaci
Na žádost starosty obce vyslána jednotka dobrovolných hasičů Mikulovice k odstranění spadeného stromu na komunikace směr Terezín.

12:40 – Zlaté Hory – Revíz – strom na komunikaci
K další události dnes již po několikáté vyjela dobrovolná jednotka hasičů Zlaté Hory, hasiči na místě aktuálně odstraňují strom rozřezáním pomocí motorové pily pro zajištění průjezdnosti komunikaci.

13:29 – Lipová Lázně strom na železnici
K události vyslána jednotka stanice Jeseník a Lipová Lázně. Hasiči na místě provedli odstranění stromu.

13:55 – Lipová Lázně – spadené stromy na komunikaci
Na místo vyslána jednotka stanice Jeseník. Jednalo se o více stromů na komunikaci, provedeno odstranění.

15:15 Velká Kraš – strom na komunikaci.
K události vyslána jednotka stanice Jeseník a místní dobrovolná jednotka Velká Kraš. Na místě provedeno odstranění stromu.

16:05 Jeseník – ulice Priessnitzova – část spadlé střechy, další uvolnění plechů.
Na místo vyslána jednotka požární stanice Jeseník společně s automobilovým žebříkem. Hasiči provedli odřezání plechů ze střechy.

16:18 Jeseník – ulice Lipovská – plechy ze střechy hrozící pádem.
K události vyslána jednotka požární stanice Jeseník, část plechů spadla na ulici část zůstala na střeše. Hasiči na místě provedli nutná zabezpečení.

16:21 – Stará Červená Voda – strom přes cestu Supikovice
K události vyslána jednotka místních dobrovolných hasičů Stará Červená Voda. Hasiči provedli odstranění spadeného stromu.

16:24 – Jeseník ulice Schubertova – uvolněné plechy na střeše hrozící pádem.
K události vyslána jednotka ze stanice Jeseník, hasiči na místě odstranili střešní krytinu.

16:37 – Zlaté Hory – Ondřejovice – strom na železniční trati
K likvidaci vyslána jednotka dobrovolných hasičů Zlaté Hory a drážní hasiči ( HZSp SŽDC ). Jednalo se menší strom na trati, hasiči provedli rychlé odstranění.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet