Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská stříkačka a hamburgery, aneb zahraniční party engine

Pomalu ale jistě nastává doba, kdy se začnou otevírat zahrádky restaurací, či se začne jezdit na chaty nebo chalupy a k obědu, případně při večerním posezení s přáteli se zapálí gril, ze kterého se vzápětí line vůně naloženého masa.


Křidýlko nebo stehýnko? Grilujte hlavně opatrně, varují hasiči!


Grilovačky se pořádají i na hasičských zbrojnicích v rámci nejrůznějších příležitostí, oslav apod. A to nejen u nás. V domovině grilovaní všeho možného, ale zejména hamburgerů a steaků, tedy v USA se s tím vypořádávají po svém. Jak? To se podívejme.

Před 6 lety jsme psali o vyřazených hasičských vozech ve Velké Británii, kde lze spatřit asi nejvíc nejpodivuhodnějších přestaveb těchto automobilů. Jsou označovány jako „party engine“. Vzhled vozidel je povětšinou stejný, jako byl za jejich působení u sboru, vnitřek nástaveb však plní zábavní účely.

Požární nástavbě zůstala jen venkovní podoba, do rolet či prostoru střechy nástavby jsou vsazená okna a uvnitř jsou sedačky, stůl, lednice na alkohol nebo jiné občerstvení. Jak je zřejmé ze svého názvu, slouží k zábavním účelům. Firmy je pronajímají samozřejmě i s osádkou na nejrůznější oslavy.

V USA jezdí také vyřazené hasičské vozy, co slouží dnes jiným účelům. Jedná se o mobilní velké grily, v některých případech to jsou multifunkční zábavní hasičáky, doplněné o LED televize a výkonné audiosoustavy. Vozy patří soukromníkům a ti je pronajímají na nejrůznější akce včetně hasičských oslav či charitativních událostí. V mnoha případech jsou jejich majiteli právě bývalí hasiči či jednotlivé sbory.

Jedná se o ponejvíce předělané staré cisterny, kde je namísto požárního vybavení namontován velký gril. V některých nalezneme i pípu na točené pivo.

Naprostým unikátem mezi těmito hasičskými vozy, předělanými po konci své služby na mobilní grily, je návěsový třicetimetrový žebřík Hahn 1986 Tiller Truck, který je stále plně funkční.

Kromě žebříkové sady je v jeho nástavbě čtveřice infračervených BBQ grilů, dvojice plynových hořáků, lednice pro nápoje a potraviny, výkonný Surround Sound Systém, dále čtyři ploché obrazovky, přípojka pro iPOD a další elektronické vymoženosti. Žebřík byl pořízen od dobrovolných hasičů ze Stonewall Jackson ve Virginii.

Jeho nový majitel ho nechal celý upravit a zrepasovat do takové podoby, aby mohl vzdát hold zasahujícím hasičům a záchranářům z 11. září 2001. Se svým požárním autem svobody jezdí již několik let po celých Spojených státech amerických po nejrůznějších slavnostech.

Grilovací hasičáky jsou naprostou raritou, v našich podmínkách lze občas vidět jen reklamní vetrány, osazené pouze pípou.

foto a info: www.firetruckbbq.net, www.fireupfreedom.com, www.firetruckbbq.com a web

Sdílet