Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ocenění hasičů v anketě Hasič roku 2011

Již třetí ročník ankety Hasič roku se blíží ke svému vyvrcholení. V úterý 15. května 2012 v Praze budou oceněni ministrem vnitra Janem Kubicem jak příslušníci, tak občanští zaměstnanci Hasičského záchranného sboru ČR, kteří v loňském roce prokázali například statečnost při neobvyklých zásazích, ocenění za zvládnutí rozsáhlých požárů nebo zvýšení prestiže HZS ČR dalším rozvojem preventivně výchovné činnosti a vůbec nadstandardně profesionálně odvedenou denní práci občanských zaměstnanců.

Nominace v jednotlivých kategoriích

Sedmnácti členná porota rozhodovala o pořadí celkem v šesti kategoriích, a sice ve třech kategoriích jednotlivců a třech kategoriích kolektivních.

Hasič roku 2011

V kategorii Hasič roku 2011 se o titul nejlepšího hasiče utkají Jan Hora z HZS Plzeňského kraje, nominovaný je za výrazný podíl na vyprojektování, výstavbě a zprovoznění zařízení pro výcvik hasičů v extrémních podmínkách, kde při realizaci tohoto projektu uplatnil své bohaté zkušenosti získané ze zahraničních stáží, ale i ze své bohaté praxe zásahového hasiče.

Miroslav Kropáček z HZS Jihočeského kraje, v listopadu loňského roku prokázal mimořádnou statečnost při zásahu na čerpací stanici, kde opilý agresivní muž poléval benzínem sebe, své auto a okolí a hrozil zapálením.

Pavel Videnský z HZS kraje Vysočina, zasahoval u pokusu sebevraždy muže, který chtěl ukončit svůj život skokem z dálničního mostu. Jmenovaný hasič vysoce profesionálním způsobem mladého muže od sebevražedného úmyslu odradil a tím mu zachránil život.

Zásah roku 2011

V kategorii Zásah roku za rok 2011 o titul usilují Jihočeští hasiči za zásah u dopravní nehody autobusu v obci Rybník u Dolního Dvořiště se 44 cestujícími. Celý zásah trval dlouhých šest hodin. Celkem 22 osob bylo zraněno, z toho tři těžce. Hasiči prokázali vysokou profesionalitu, s jakou byl samotný zásah proveden. O titul Zásah roku 2011 budou také usilovat hasiči HZS Zlínského kraje za zásah u požáru budovy plastového odpadu v Chropyni. Zásah byl velmi náročný i z hlediska nasazení sil a prostředků a trval jedenáct dnů!

K „boji“ o titul Zásah roku se také přidají hasiči z HZS Jihomoravského kraje, kteří zasahovali u požáru tržnice v lednu 2011 v Olomoucké ulici v Brně. Hořící hala byla naplněna vysoce hořlavými materiály, požár se velmi rychle šířil. Přesto se hasičům podařilo zachránit majetek za 70 milionů korun.

Projekt roku 2011

V kategorii Projekt roku za rok 2011 jsou nominovány projekty, které byly v loňském roce realizovány nebo projekty, které se dále rozšiřují a inovují.

Jihočeští hasiči do ankety nominovali projekt pod názvem „Pár minut s hasičem“. Jedná se o multimediální učebnu, která slouží díky svým moderním technologiím nejen k preventivně výchovné činnosti zaměřené na děti a mládež, ale také na přípravu a školení jednotek požární ochrany, ale také pro přípravu a činnost určených krizových štábů.

Jihomoravští hasiči mají v anketě další želízko v ohni, a sice Portál krizového řízení pro Jihomoravský kraj. V únoru 2011 HZS Jihomoravského kraje vyvinul a spustil výše uvedený portál, cílem portálu je zkvalitnění a urychlení komunikace mezi orgány krizového řízení v kraji.

O titul Projekt roku bude také usilovat HZS Karlovarského kraje s Příručkou první pomoci. Jedná se interaktivní multimediální vzdělávací program pro výuku první pomoci určený zejména pro vzdělávání na školách.

Kolektiv roku 2011

Další kolektivní kategorií je Kolektiv roku 2011, kde o titul usiluje kolektiv podílející se v loňském roce na rozsáhlém mezinárodním cvičení, která jsou pravidelně organizována pro ověření funkčnosti mezinárodní pomoci. Cvičení proběhlo pod názvem Modex.EU. Na cvičení se podíleli příslušníci HZS Olomouckého kraje, HZS Středočeského kraje, MV – generálního ředitelství HZS ČR a Záchranného útvaru HZS ČR.

Titul Kolektiv roku si možná odveze do Zlínského kraje kolektiv velitelů, kteří se podíleli na likvidaci požáru budovy plastového odpadu v Chropyni. Jedná se o velitele zásahu a krajského operačního a informačního střediska HZS Zlínského kraje.

Titul Kolektiv roku by si ale mohli odvézt také letečtí záchranáři HZS Jihomoravského kraje, kteří například v loňském roce zasahovali u záchrany osob z vody po převrácení 18 plachetnic na Novomlýnské nádrži.

Velitel / Vedoucí roku 2011

Porota také rozhodla na základě zaslaných nominací o ocenění v kategorii Velitel, resp. Vedoucí roku 2011.

Do finálového kola se probojoval příslušník HZS Plzeňského kraje, a sice Emil Dopirák, který se dlouhodobě věnuje požárnímu sportu. Je vedoucím reprezentace HZS Plzeňského kraje v požárním sportu a dlouhých jedenáct let působil také jako vedoucí českých hasičských reprezentantů.

Karel Malák, příslušník HZS Jihočeského kraje, pracuje jako velitel čety na stanici v Českém Krumlově. Karel Malák dlouhodobě dosahuje výborných pracovních výsledků, je respektovaným a uznávaným velitelem.

Za HZS Moravskoslezského kraje byl nominován do kategorie Vedoucí – Velitel roku 2011 Jaroslav Novotný. Jmenovaný je velitelem čety na stanici v Novém Jičíně. Má bohaté zkušenosti s nejrůznějšími mimořádnými událostmi. Účastnil se například zásahu při železničním neštěstí ve Studénce jako velitel úseku.

Občanský zaměstnanec roku 2011

V kategorii Občanský zaměstnanec roku 2011 reprezentuje HZS Jihočeského kraje Alena Pečmanová, zařazena ve funkci personalisty. Je velmi uznávanou odbornicí v pracovně právních a služebních vztazích se zaměřením na vzdělávání příslušníků.

Jiří Černý reprezentuje občanské zaměstnance za generální ředitelství HZS ČR. Jiří Černý je zařazen na funkci zástupce ředitele Základny logistiky se sídlem v Olomouci. Dlouhodobě vykazuje výborné pracovní výsledky.

Bohumil Novotný je dlouholetým občanským zaměstnancem HZS Plzeňského kraje a vysoce uznávaným odborníkem v oblasti radiační ochrany. Pro svou přátelskou povahu a ochotu vždy pomoci si vysloužil uznání mezi svými kolegy

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet
Seriál: Hasič roku