Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Anketa Hasič roku 2011 zná vítěze, Miroslav Kropáček zneškodnil muže hrozícího sebezapálením

Již třetí ročník ankety Hasič roku zná své vítěze. V úterý 15. května 2012 v Praze v Trojském zámku byli oceněni příslušníci i občanští zaměstnanci Hasičského záchranného sboru ČR za svoji příkladnou práci za rok 2011.

Tituly a ceny v šesti kategoriích předali první náměstek ministra vnitra Mgr. Jaroslav Hruška a generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba.


Gratuluji všem, kteří si z dnešního odpoledne, které je vyvrcholením celé ankety, odnášení ocenění. Ocenění si zaslouží také řada těch, kteří s plným nasazením vyjíždějí denně téměř ke třem stovkám nejrůznějších zásahů, všem, kteří svou každodenní prací přispívají k bezpečnosti občanů této země.

dodal plk. Ryba


Kategorie Hasič roku 2011

1. místo

Hasičem roku 2011 se stal Miroslav Kropáček z HZS Jihočeského kraje, který v listopadu loňského roku prokázal mimořádnou statečnost při zásahu na čerpací stanici, kde opilý agresivní muž poléval benzínem sebe, své auto a okolí, a hrozil zapálením.

2. místo

Stříbro si v prestižní kategorii odváží Jan Hora z HZS Plzeňského kraje, nominovaný se výrazně podílel na vyprojektování, výstavbě a zprovoznění zařízení pro výcvik hasičů v extrémních podmínkách, kde při realizaci tohoto projektu uplatnil své bohaté zkušenosti získané ze zahraničních stáží, ale i ze své bohaté praxe zásahového hasiče.

3. místo

Třetí příčka patří Pavlu Videnskému z HZS kraje Vysočina, který zasahoval u pokusu sebevraždy muže, který chtěl ukončit svůj život skokem z dálničního mostu. Jmenovaný hasič mladého muže přesvědčil o zbytečnosti tohoto činu.


Kategorie Zásah roku 2011

1. místo

Titul za Zásah roku za rok 2011 putuje do Zlínského kraje. Zlínští hasiči celých jedenáct dnů zasahovali u požáru budovy plastového odpadu v Chropyni. Zásah byl velmi náročný i z hlediska nasazení sil a prostředků.

2. místo

Druhé místo získal zásah u dopravní nehody autobusu Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, v obci Rybník u Dolního Dvořiště. Celý zásah trval dlouhých šest hodin. Celkem 22 osob bylo zraněno, z toho tři těžce. Hasiči prokázali vysokou profesionalitu, s jakou byl samotný zásah proveden s přihlédnutím k vysokému počtu zraněných.

3. místo

Bronzovou příčku získal zásah HZS Jihomoravského kraje za zásah u požáru tržnice v lednu 2011 v Olomoucké ulici v Brně. Hořící hala byla naplněna vysoce hořlavými materiály, požár se velmi rychle šířil. Přesto se hasičům podařilo zachránit majetek za 70 milionů korun.


Kategorie Projekt roku 2011

1. místo

V kategorii Projekt roku získal titul projekt HZS Jihočeského kraje, pod názvem „Pár minut s hasičem“. Jedná se o multimediální učebnu, která slouží díky svým moderním technologiím nejen k preventivně výchovné činnosti zaměřené na děti a mládež, ale také na přípravu a školení jednotek požární ochrany, ale také pro přípravu a činnost určených krizových štábů.

2. místo

Druhým nejzajímavějším projektem loňského roku se stal projekt HZS Jihomoravského kraje „Portál krizového řízení pro Jihomoravský kraj“. V únoru 2011 HZS Jihomoravského kraje vyvinul a spustil výše uvedený portál, cílem portálu je zkvalitnění a urychlení komunikace mezi orgány krizového řízení v kraji.

3. místo

Třetí místo získal projekt HZS Karlovarského kraje, za vytvoření příručky první pomoci. Jedná se interaktivní multimediální vzdělávací program pro výuku první pomoci určený zejména pro vzdělávání na školách.


Kategorie Velitel nebo vedoucí roku 2011

1. místo

V kategorie Velitel nebo vedoucí roku 2011 si titul odnesl Karel Malák reprezentující HZS Jihočeského kraje. Velitel roku Karel Malák pracuje jako velitel čety na stanici v Českém Krumlově. Dlouhodobě dosahuje výborných pracovních výsledků, je respektovaným a uznávaným velitelem.

2. místo

Stříbrnou pozici pro HZS Plzeňského kraje získal Emil Dopirák, který se dlouhodobě věnuje požárnímu sportu. Je vedoucím reprezentace HZS Plzeňského kraje v požárním sportu a dlouhých jedenáct let působil také jako vedoucí českých hasičských reprezentantů.

3. místo

Třetí nejlepší velitel za rok 2011 obdržel Jaroslav Novotný, příslušník HZS Moravskoslezského kraje. Jmenovaný je velitelem čety na stanici v Novém Jičíně. Má bohaté zkušenosti s nejrůznějšími mimořádnými událostmi. Účastnil se například zásahu při železničním neštěstí ve Studénce jako velitel úseku.


Kategorie Kolektiv roku 2011

1. místo

Nejlepším kolektivem roku 2011 byl zvolen kolektiv, který se podílel na rozsáhlém mezinárodním cvičení pod názvem Modex.EU. Na cvičení se podíleli příslušníci HZS Olomouckého kraje, HZS Středočeského kraje, MV generálního ředitelství HZS ČR a Záchranného útvaru HZS ČR.

2. místo

Druhé místo získal kolektiv leteckých záchranářů HZS Jihomoravského kraje, kteří například v loňském roce zasahovali u záchrany osob z vody po převrácení 18 plachetnic na Novomlýnské nádrži.

3. místo

Bronzové ocenění získal kolektiv velitelů a krajského operačního a informačního střediska HZS Zlínského kraje za řízení zásahu požáru budovy plastového odpadu v Chropyni.


Kategorie Občanský zaměstnanec roku 2011

1. místo

Titul Občanský zaměstnanec roku 2011 získal Jiří Černý z generálního ředitelství HZS ČR, z účelového zařízení Základna logistiky se sídlem v Olomouci. Jiří Černý je zařazen ne funkci zástupce ředitele Základny logistiky se sídlem v Olomouci. Dlouhodobě vykazuje výborné pracovní výsledky.

2. místo

Druhou příčku obsadil Bohumil Novotný, který je dlouholetým občanským zaměstnancem HZS Plzeňského kraje a vysoce uznávaným odborníkem v oblasti radiační ochrany. Pro svou přátelskou povahu a ochotu vždy pomoci si vysloužil uznání mezi svými kolegy.

3. místo

Bronzové ocenění získala pro HZS Jihočeského kraje Alena Pečmanová, zařazena ve funkci personalisty. Je velmi uznávanou odbornicí v pracovně právních a služebních vztazích se zaměřením na vzdělávání příslušníků.

---

Slavnostní odpoledne uváděl Miroslav Vaňura, o hudební doprovod se postaral kvintet Hudby hradní stráže a Policie ČR, sólistka Ivana Brožová, folklorní zpěvačka Eliška Rezková a v roli nastupující generace hasičů se představili Maxíci z Brandýsa nad Labem.

Sdílet
Seriál: Hasič roku