Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Mexiko hostilo lezce z řad drážních hasičů

Ve čtvrtek, 10. 5. 2012 se konal další ze série výcviků lezeckých skupin pražských drážních hasičů, které doplnilo několik lezců z jednotky HZS SŽDC Plzeň. Zaměstnání bylo zaměřeno na nácvik a zažití pracovních technik, dovedností a postupů.

Výcvik proběhl v lomu Mexiko, který je známý svojí temnou historii, neboť se stal symbolem krutosti a nelidskosti minulého režimu, když v něm několik tisíc převážně politických vězňů trpělo v podmínkách, které si dnes dokáže málokdo představit. Trestanecký lom, známý pod názvem Mexiko, se nachází v sousedství Velké Ameriky u obce Mořina na Berounsku.

Popis lomu Mexiko: Dno lomu v úrovni 335 m n.m. (5.těž.patro). U paty stěn ve východní části lomu ústí chodba z lomu Východ a v západní části je zatopená chodba jdoucí jz. směrem k lomu Nové XII. Z této chodby odbočuje svážná jdoucí na úroveň 367 m n.m. (3. těž.patro), kde vychází v závodě RD Mořina na den. Na úrovni 4. těž.patra ústí do sz. lomové stěny velkým portálem Gotická štola, ve které je ústí do Únorové propasti. Na úrovni 3. těž.patra je lom spojen se sběrnou chodbou Severní překop. V úrovni 2. těž.patra vychází v jv. lomové stěně Maršálkova chodba z lomu Východ. Ve stejné stěně na úrovni 1. těž.patra ústí do lomu 60 m dlouhá Zaječí štola.

Drážní lezci nacvičovali slanění a výstup na laně a dále záchranu osoby pomocí nosítek Sked, Evaku 500 a kladkostroje.

Celé zaměstnání opět připravil Václav Formánek, vedoucí instruktor lezců HZS SŽDC Praha, který ho také pro server POŽÁRY.cz ve zkratce zhodnotil:

Jednalo se o přínosný výcvik, každý z členů lezeckých skupin zvládl své úkoly na výbornou a to včetně „nováčků“ v lezeckých řadách. Oproti předchozímu výcviku na lomu Chlum, který proběhl o týden dříve, byly zde, na Mexiku, daleko větší nároky na všechny zúčastněné, a o to víc mi těší, že se vše podařilo zvládnout přesně tak, jak bylo požadováno, uvedl Václav Formánek.

Další výcvik pražských drážních lezců je již naplánován na letní měsíce, server POŽÁRY.cz vám z něj přinese opět fotoreportáž.

Sdílet