Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na vojenském letišti u Čáslavi vyjel z dráhy ruský Antonov AN-30 a začal hořet

Dnes před dvanáctou hodinou došlo k havárii letadla na vojenském letišti u Čáslavi v okrese Kutná Hora.

Na palubě bylo 23 osob, 14 Rusů a 9 příslušníků AČR. Šest z nich bylo zraněno či popáleno, 5 u občanů ruské národnosti a 1 u českého vojáka. Všechny zraněné osoby záchranáři transportovali do nemocnic.

Na místo bylo vysláno několik jednotek hasičů včetně vozidel záchranných služeb. U události zasahovali hasiči z Kutné Hory, Čáslavi a Nových Dvorů spolu s několika sanitkami a dvěma vrtulníky LZS, které přepravily dvě popálené osoby do FN Vinohrady v Praze.

Podle dostupných informací letadlo při přistání vyjelo z dráhy a začalo hořet. Při nehodě došlo k odlomení zadní části letounu, vnitřek havarovaného stroje vyhořel. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu ve 12:25.

Vzhledem k tomu, že se na palubě letounu pravděpodobně nalézají rentgenové zářiče, používané při leteckém snímkování, hasiči uzavřeli okolí havarovaného letadla. Na místě zůstává již jen místní letištní vojenská hasičská jednotka.

Letoun zde byl v rámci pozorovacího letu programu Open Sky. Ruská ambasáda byla informována. Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek míří na místo nehody. Příčiny nehody bude šetřit komise pro vyšetřování leteckých nehod Inspekce MO.

Sdílet