Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

BOS-Fahrzeuge.info: 180.000 fotek záchranářské techniky a mnohem více…

Je to něco více než 5 let, co jsme poprvé psali o německých internetových stránkách BOS-Fahrzeuge.info. Stránky nejen že stále existují, ale také se pořád rozrůstají a vytvářejí nové funkce a možnosti.


Představení BOS-Fahrzeuge.info


Aktuálně tento nekomerční projekt BOS-Fahrzeuge.info zveřejňuje více než 180.000 fotek, které ukazují více než 80.000 různých objektu (vozidla, plavidla, helikoptéry…) záchranářské techniky z celého světa. Stránky, které jsou opatrované tymem nadšenců „majáku“ ve volném čase se tak rozrostly z pouhé galerie na velkou databázi informaci. Rozrostla se i česká sekce. V roce 2007 jsme psali o zhruba 100 českých vozidlech, nyní se česká sekce pohybuje okolo 1.200 objektů.

Co se stalo na stránkách v posledních letech?

Nejen, že stránky mají novy design a nové logo, ale také proběhlo obměnění a nárůst dalších funcí. Například se změnil formát zveřejňovaných fotografií na pevnou šíři 900 px a výšku 590 – 620 px při velikosti 250 – 620 kB, nová je také funkce možného přidání více snímků k jednomu kusu techniky. Galerie si vypracovala vedoucí pozici v sektoru zveřejnění záchranářské techniky na internetu a to mimo jiné taky tím, že jsou přísné standardy pro zveřejněné fotky. Kvalita fotek musí být vynikající, objekt musí být zcela zřetelný atd. Ale při vší přísnosti jsou i výjimky a administrátorský tým rád pomůže při zpracování fotek nebo dá tipy jak lépe fotit záchranářskou techniku.

Jednou z nových funkcí na webu je také databáze výjezdových stanovišť. Ta byla zavedena před téměř dvěma lety a nyní je v ní zanesených již zhruba 20.000 výjezdových stanovišť záchranných složek. Projekt databáze pracuje s google maps. Vyberete si region či kategorii stanoviště (Feuerwehr = Hasiči, Rettungsdienst = ZZS, Polizei = Policie, SEG / katS = dobrovolné jednotky, Sonstige = ostatní).

Pro ČR jsou v databázi zadány všechny známé adresy HZS a ZZS, k tomu také spousta adres jednotek SDH. Databáze umožňuje přiřazení jednotlivých vozidel k danému stanovišti, což poskytuje dobrý přehled o technice a její dislokaci včetně již nepoužívaných vozidel. U stanovišť jsou kromě polohy také informace o kontaktech a lze k nim přiřazovat další fotografie techniky či stanoviště jako takového.

A jaký další projekt v blízké budoucnosti BOS-Fahrzeuge.info chystá? Pracuje se na překladu stránek do cizích jazyků. Zástupce české sekce Lars Kocherscheid však uvádí, že pro začátek to bude pouze překlad do angličtiny, i když sám si přeje i ČJ. Ve fázi přípravy je i interaktivní návod a pomůcky, jak vložit fotografii do galerie, toto bude k dispozici i v češtině. Zde zmíníme také Larsovu nabídku možnosti zaslání e-mailu, a on rád pomůže se všemi dotazy ohledně BOS-Fahrzeuge.info a pochopitelně i poradí se vkládáním fotek. Kontakt na něj je: lars.kocherscheid-dahm@bos-fahrzeuge.info

Lars Kocherscheid-Dahm – BOS-Fahrzeuge.info


Server POŽÁRY.cz s webem BOS-Fahrzeuge.info již řadu let spolupracuje, což vidíte zejména v sekci Technika, za což děkujeme.

Sdílet