Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při závodech pomáhá RZA Nissan X-Trail Track Rescue CZ

Představujeme vám další zásahový vůz technického záchranného systému Track Rescue CZ, který zajišťuje bezpečnostní a technickou asistenci na různých motoristických soutěžích v rámci celé ČR a SR. Jedná se o RZA Nissan X-Trail.

Před časem vám byl již představen první vůz Track Rescue CZ, kterým je Citroen Berlingo, ten nyní slouží jako druhý vůz v případě krytí se termínů závodů na jejich zajištění.

V letošní sezóně se stal Track Rescue CZ oficiálním záchranným systémem prestižního, mezinárodního seriálu automobilových závodů do vrchu – Mistrovství střední Evropy ZAV LMBC 2012, jenž v současné době představuje špičku v tomto motoristickém odvětví u nás i na Slovensku a jehož se zúčastňují jezdci z šest států Evropy. Mimo tento seriál, jehož součástí je také několik závodů oficiálního Mistrovství ČR a SR, zajišťujeme dále několik lokálních šampionátů v ZAV (závody do vrchu) a soutěže v rallysprintu.

Zásahové vozidlo Nissan X-Trail 2,2 dCi je určeno pro rychlé, prvosledové technické a hasební zásahy na trati v případě nehod, havárií a požárů závodních vozů. Vůz je nadstandardně vybaven (nad rámec požadavků mezinárodní automobilové federace FIA) špičkovou hasební technikou fy.Neuruppin a Fire Ade (hasivo), vč. stacionárního velkokapacitního práškového zařízení, vhodného pro hašení hořlavých kapalin a požárů většího rozsahu. Mimo to je ve výbavě několik ručních hasících přístrojů s náplní (vysoko ratingového – nejvyšší třída hasební účinnosti) prášku a především hasiva FireAde 2000, které se mimořádně osvědčilo pro své hasební a ochlazovací schopnosti při prvotních zásazích, resp. zahoření a rychlé zchlazení motorového prostoru závodních vozů.

Co se týká hydraulického vyprošťovacího zařízení, tak má posádka vozu k dispozici „klasiku“ od Narimexu a nově také kombinovaný nástroj od americké firmy AMKUS. Další technická výbava RZA obsahuje různé typy sorbentů, sadu nářadí, VRVN, tažných lan, páčidel, kleští, košťata a jiné.

Přestože technický záchranný systém Track Rescue CZ není určen pro poskytovaní zdravotnické pomoci, (toto je dle řádů FIA pouze v kompetenci lékařských týmů) je ve výbavě RZA také univerzální krční límec a páteřní vyprošťovací dlaha KED FERNO. Členové posádky RZA Track Rescue CZ mají kurz první pomoci a vyprošťování v rámci pravidelného ročního školení dle FIA.

Z osobní výstroje mají členové Track Rescue CZ certifikované nehořlavé kombinézy značky CROW z USA, zásahové přilby MSA-Gallet, technické rukavice zn. Mechanix Wear.

K tomuto datu (cca polovina závodní sezóny) má záchranný systém Track Rescue CZ již cca 40 zásahů, což je na dané podmínky opravdu hodně.

Více info na: www.track-rescue.wz.cz nebo na Facebooku, kde jsou uveřejňovány vždy aktuální informace a fotografie ze zásahů.

Sdílet