Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma Ziegler představuje CAS 20 Merceder-Benz Atego se svou unikátní kabinou Z-Cab

Na mistrovství republiky ve vyprošťování z havarovaných vozidel v Karlových Varech bylo v rámci doprovodného programu představeno vozidlo společnosti Ziegler s kabinou Z-Cab.

Podvozek

Automobil je postaven na podvozku Mercedes-Benz Atego 1529 AF/3860 se znakem náprav 4×4.2. Vozidlo pohání naftový šestiválec o výkonu 210 kW a točivém momentu 1 120 Nm, který je spojený s manuální šestistupňovou převodovkou.

Kabina Z-Cab

Zieglerem proudloužená kabina Z-Cab pro osádku 1+8 je v současné době největší hasičskou kabinou na trhu. Rozměr dveřního otvoru je u tohoto typu kabiny 180×90 cm.

Každý hasič má pod svým sedadlem výklopnou přihrádku pro uložení přilby a zásuvku pro další drobné vybavení.

Pod názvem Z-Cab firma Ziegler zavedla zcela nový modul kabiny, který může být podle požadavku zákazníka přimontován bud ke kabině řidiče nebo k nástavbě. Výhodou teto kabiny je, ze se prostornost rozšiřuje na 2,5 metru, tedy plnou šířku vozidla či nástavby a tím pádem se využije co nejvíce místa pro posádku.

Nástavba

Nástavba je vyrobena systémem ALPAS ZOR. Jedná se o samonosný systém konstrukce požární nástavby. Výhodou je, že díky provedení nemá nosné sloupky, v případě poškození lze vyměnit pouze tu část nástavby, která utrpěla ujmu.

Vozidlo část naší redakce měla možnost vidět již při návštěvě výrobního závodu v Německu a velice nás překvapila profesionalita a kvalita zpracování, která se s českými nástavbáři nedá ani zdaleka srovnávat.

Materiály použité na nástavbu jsou nekorodující, při použití technologie ALPAS zaručuje výrobce vysokou životnost.

Nádrž na vodu má objem 3 000 litrů, na pěnidlo pak 180 litrů. Čerpadlo FPN 10–2000 o jmenovitém výkonu 2000 l/min. při 10 barech je řízeno elektronickým systémem Z-Control, který zároveň obsluhuje většinu funkcí vozidel.

Rozměry a cena

Vozidlo je dlouhé 8 470 mm, široké 2 500 mm a vysoké 3 300 mm. Cena konkrétně představovaného vozu je 7 080 000 Kč bez výbavy, 8 800 000 Kč pak za vybavený vůz.

Sdílet