Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Liberecku byli oceněni medailemi z rukou hejtmana

Včera odpoledne se v sídle Krajského úřadu Libereckého kraje konalo slavnostní předávání záslužných medailí hejtmana vybraným pracovníkům Integrovaného záchranného systému v Libereckém kraji.

Prvním oceněným byl nprap. Petr Chodur, který slouží mezi profesionálními hasiči v Jablonném v Podještědí. Medaile mu byla udělena za záchranu lidských životů z bytového domu, který 8. května letošního roku zachvátil požár.

Ohrožené osoby se nacházely ve třetím patře budovy a volaly o pomoc, maminky tam už kvůli silnému zakouření držely děti z oken a nikdo nemohl utéci. Postavili jsme rychle cisternu na chodník a na ni dali nastavovací žebříky, pomocí kterých jsme lidi snášeli.

U záchrany poslední osoby, šlo o ženu, však pod námi policista neudržel žebřík. Pro paní to naštěstí nemělo žádné následky, protože jsem ji vrátil do okna, ale já spadl a zůstal viset přes nosič vlajky, který mi zlomil žebra.

vzpomíná na požár v Jablonném v Podještědí Petr Chodur

Za dlouholetý přínos bylo medailí poděkováno také Ludvíku Halmichovi, který působil v řadách hasičů celých 37 let až do 1. července 2008, kdy coby náměstek Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje pro centrální nouzové plánování kraje odešel do výslužby.

Ve funkci plukovníka se po dobu služební kariéry zabýval především prevencí požární ochrany, později i krizovým řízením a ochranou obyvatelstva.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet