Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

14 dní tvrdého výcviku českých studentů v německých rukách – 1. část

V pondělí 1. října 2012 se časně zrána sešlo 7 statečných – 7 studentů oboru Strojník požární techniky v Chomutově – před budovou školy, kde se všichni přichystali na odjezd do města Hoyerswerda, ve kterém si hasiči vysloužili 14denní výcvik na místní Landesfeuerwehr-schule Sachsen.


Druhá část výcviku českých studentů


Jde o hasičskou školu, kam se hlásí muži, kteří úspěšně složili maturitu a chtěli by být hasiči. Zde absolvují 2 roky tvrdého výcviku, následně si je rozeberou stanice rozmístěné po celém Sasku.

Ale zpět k našemu projektu. Jde o projekt Leonardo, který financuje Evropská unie. Zahraniční výměna byla podpořena grantem programu Odborného vzdělávání: Leonardo da Vinci. Děkujeme Národní agentuře evropských projektů za poskytnutý grant.

Vyjeli jsme tedy směr Hoyerswerda. Když jsme dorazili, byli jsme srdečně přivítání zastupitelstvem školy a pomalu ubytováni a seznámeni s naším pobytem a výcvikem.

Každý dostal svůj pokoj a skříňku na zásahové oblečení. Po ubytování následovala prohlídka města. Tím skončil nás první den.


Úterý – 02.10.2012 – první den výcviku

Ráno jsme začali na jedné z učeben teoretickým výcvikem v oblasti hasičiny v Německu, německých práv, zákonů a v neposlední řadě také německé techniky. Po náročné teorii nás čekal výcvik na výškové technice a kompletní prohlídka školního areálu a techniky.

Začali jsme prohlídkou všech garáží, kde se nám dostalo prohlídce a výkladu ke každému vozidlu. Po prohlídce nás čekal již zmiňovaný výcvik. Výcvik byl prováděn na AŽ 32 Mercedes Atego (označení vozidel je podle ČR). Nejdříve jsme vozidlo pečlivě prozkoumali a pak se každý „vyvezl“ do 30metrové výšky. Rozhled byl krásný a tím náš úterní výcvik skončil.


Středa – 03.10.2012

Již ráno jsme měli velmi nabitý den. Začal teoretickým výcvikem v CHTS (Chemicko-technická služba). Byli jsme kompletně proškoleni v používání dýchací techniky, jejím složení a všem, co k tomu patří.

Po teorii nás také čekala praxe. Čekal nás kouřový polygon, do kterého se každý těšil. Vyzbrojili jsme se tedy a vyrazili jsme. Před samotným polygonem nás čekala rychlá 200 metrová chůze po bežícím páse, následoval samotný náročný průzkum polygonu a po dokončení polygonu nás čekal ještě nekonečný žebřík.

Po naprostém vyčerpání jsme dostali zaslouženou pizzu :-) Po vydatném obědě nás čekala také kulturní vložka našeho pobytu. Navštívili jsme rozhlednu, nedaleko Hoyerswerdy a také závodní okruh Lauzetzring, kde nás čekala exkurze. Po návratu z výletu jsme padli všichni únavou přímo do našich postelí.


Čtvrtek – 04.10.2012

Tento den nás čekal znovu výcvik v CHTS, ale tentokrát jsme se věnovali protichemickému obleku od firmy MSA. Byl nám poskytnut odborný výklad a také názorná ukázka opravy poškozených částí, konkrétně rukavice.

Po tomto výkladu se jeden ze studentů oblékl do obleku a vyzkoušel si ho. Po teorii jsme měli další výcvik. A to hašení vodou a pěnou a kompletně výcvik v bojových rozvinutí.

S mladým učitelem jsme se museli domlouvat anglicky. Docela nám to šlo a nebyl s výcvikem problém. Postupně jsme si vyzkoušeli všechny druhy proudnic, bojových rozvinutí, způsoby hašení.

Nakonec jsme měli simulovaný požár na hořící automobily, které jsme hasili střední a těžkou pěnou. Po náročném odpoledni jsme opět vysíleni odpočívali až do večerních hodin.


Pátek – 05.10.2012

V pátek jsme měli v plánu teorii se zaměřením na nebezpečné látky a výbušniny. Nás vyučující byl opravdu velice živý a tak jsme dělali i pár pokusů, ve kterých šlo o chemické reakce – např. hořlavých kovů a jejich reakce při přimísení vody.

Seznámili jsme se i s nebezpečnými látkami a s jejich účinky. Po teorii nás čekal opět odborný výcvik. Tentokrát šlo o simulovaný únik nebezpečných látek z nádrže. Provedli jsme všechna opatření a výcvik proběhl v pohodě.

Na večer jsme byli pozváni do RAA centra, což je naše spřátelená škola, na večeři, měli jsme kulturní program který byl završen večeří, kterou jsme si sami upekli. A byla to pizza. Všem nám moc chutnalo a tak skončil další den.


Sobota – 06.10.2012

V sobotu se nejednalo o pracovní den a tak byl na řadě kulturní program. Navštívili jsme jedno z největších hasičských muzeí v Riese. Zde nám byla připravena exkurze celého areálu a veškeré techniky s výkladem.

Byli jsme seznámeni s počátkem hasičství v Německu a také s jeho rozvojem. Muzeum má ve vlastnictví spoustu vozů z různých let 19. a 20. století. Po vyčerpávající prohlídce jsme opět vyrazili zpět do Hoyerswerdy, kde nás čekala večeře ve formě kebabu.

Tím jsme završili vydařenou sobotu a pomalu se těšili na neděli.


Neděle – 07.10.2012

Neděli jsme opět strávili kulturním programem, jelikož jak je známo, tak v Německu se v neděli nepracuje. Navštívili jsme tedy místní aquapark a večer nás čekala společná grilovačka, kde jsme si pekli připravené klobásy a steaky.

Tím skončil náš první týden strávený na tomto krásném místě a já pomalu zpracovávám další týden, který jsme započali v pondělí a to výcvikem v protiohňovém Polygonu a vyprošťováním :-)

Tomáš Knobloch
student třetího ročníku
Strojník požární techniky, Chomutov

Sdílet