Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SYDNEY: Australský den dva obrazem, aneb co to vlastně je Sydney

Vzhledem k tomu, že hry oficiálně začínají až zítra (a to zatím jen slavnostním zahájením), byl dnešek – který v České republice teprve prožijete – opět volnější a ve znamení procházek po Sydney.

Na registraci závodníků, kam jsme zamířili jako první, bylo znatelně více sportovců než včera, což se projevilo i na frontách ve „vesničce“. Jenže ta vesnička, která vypadá na obrázku tak velce a vznešeně, je ve výsledku malá oplocená oblast a třeba nápis „MERCHANDISE“ značí stan přibližně 2×2 metry.

Tudíž by mě osobně docela zajímalo, jak se do toho prostoru zítra nacpe 6000 přihlášených závodníků. No uvidíme.

Nyní už ale k Sydney.

Jak se mi – exkluzivnímu a neopakovatelnému reportérovi v Austrálii – podařilo zjistit na internetu, Sydney je nejrozlehlejší a nejlidnatější město v Austrálii. Nachází se na severovýchodním pobřeží Tasmanova moře. S populací přesahující 4,5 milionů obyvatel (v metropolitní oblasti) je nejlidnatější obcí v Oceánii.

Obyvatelé Sydney nemají v češtině jednoslovné pojmenování. V angličtině se ujalo slovo „Sydneysider“ – toto slovo vzniklo z kosmopolitní a mezinárodní populace tohoto města.

Sídlo první britské kolonie v Austrálii, Sydney, bylo založeno 26. ledna 1788 u malého zálivu Sydney Cove Arthurem Phillipem. Město je vystavěno na kopcích okolo členité a hluboko do pevniny zařezané zátoky Port Jackson, která se nyní spíše nazývá Sydney Harbour a nad níž se dnes tyčí Sydney Opera House a Harbour Bridge.

V okolí metropolitní plochy se rozprostírají národní parky a pobřežní regiony, které obsahují spousty zátok, řek a pláží, včetně známé Bondi Beach. V městě se také nachází spousta parků, mj. i známý Hyde Park, či Royal Botanical Gardens (Královské botanické zahrady).

A víceméně všechno tohle se dá obejít za den – pokud vše podrobně nezkoumáte. Když zkoumáte, tak za dva :-) Nakonec teda pár náhodných obrázků z města, zbytek se dá najít třeba na Googlu

Ale že jste to vy, zítra k té opeře dojdu a udělám fotku s naším copyrightem :-) Dneska jsem šel okolo, zbývalo mi 300 metrů, jenže jsem to nevěděl a protože to vypadalo jako konec světa, otočil jsem to zpátky. No co už.


Nejzajímavější zjištění dne?
Škola tance za barákem. Škola tance u tyče. Tý svislý, ne vodorovný.

Největší překvapení dne?
Že jsem si ten sprchovej gel koupil jen kvůli padajícím andělům.

Nejhorší překvapení dne?
Že navzdory hláškám na internetu „jídlo je stejně drahý jako v ČR“ stál litr koly a suchej toustovej chleba 160 Kč. Mimo centrum.

Sdílet
Seriál: 2012 Sydney - světové hasičské hry