Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový Mercedes Vario mají od prosince dobrovolní hasiči ve Zdicích

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Zdice slavnostně převzala týden před vánočními svátky do svého vozového parku zbrusu nový zásahový automobil. Jedná se o malou cisternu na podvozku Mercedes-Benz Vario, zhotovitelem jeho celoplastové nástavby je pražská firma Vesta Auto.

Starosta města Bc. Antonín Sklenář přivezl dne 17. 12. 2012 na zaplněné náměstí ve Zdicích novou cisternu a po krátkém projevu předal klíčky od vozidla veliteli jednotky Markovi Pollakovi.

Po děkovné řeči velitele byl vyzván místostarosta Zdic a poslanec Parlamentu České republiky Richard Dolejš k slavnostnímu pokřtění vozidla šampaňským vínem.

Slavnostního aktu se dále zúčastnili radní města Bc. Přemysl Landa, Ing. Jiří Podskalský a Karel Freyburg. Za HZS Středočeského kraje byli přítomni ředitel územního odboru Beroun, plk. Mgr. Milan Novák, velitel požární stanice Beroun, mjr. Ing. Tomáš Hradil a vedoucí oddělení IZS územního odboru Beroun, mjr. Ing. Pavel Šimek. Za dodavatele, firmu VESTA AUTO s.r.o., byl přítomen Petr Slavíček.

Následně bylo všem přítomným umožněno detailně si prohlédnout nové vozidlo a byly jim poskytnuty odpovědi na mnohdy všetečné dotazy. Pro zahřátí byl k dispozici horký čaj a svařené víno.

Nový Mercedes nese označení CAS 10 – L2R. Jedná se o podvozek Vario s dvojkabinou. Nástavba je celoplastová, vodní nádrž je o objemu 1700 litrů, čerpací zařízení pochází od firmy Rosenbauer. Jeho výkon je 1000 l/min. při tlaku 10 barů.

Automobil v hodnotě necelých čtyř milionů korun projde v letošním lednu certifikací a poté se zařadí do ostrého výjezdu zdických dobrovolných hasičů, kteří vzešli ve známost mimo jiné požárem jejich cisterny CAS 32 Tatra 148, kterou se jim následně podařilo perfektně opravit.

Foto a info: JSDH Zdice

Sdílet