Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejrychlejší hasič světa Jan Semerádt opět v tréninku

Dnes jsme zastihli nejrychlejšího hasiče světa Jana Semerádta v tělocvičně liberecké stanice. Zkoušel zde nový pás maxerrunner, který je neodmyslitelně spjat s H.E.A.T. Programem. Jan Semerádt je tedy opět v tréninku a my mu položili několik otázek:

Honzo, když jsi přiletěl se zlatou medailí z Austrálie jako nejrychlejší hasič světa ve výběhu do 83. patra výškové budovy, co následovalo? Jak jsi zvládl domácí „mediální“ nápor? Vlastně každý chtěl s Tebou mluvit… Byla to skutečně záplava telefonátů, spousta odpovědí, spousta plánování v kalendáři. K tomu jsem musel stíhat práci a hlavně rodinu, protože jsem byl dlouho pryč. Docela se to všechno zvládlo a ten fofr mi dá se říci pomohl se rychleji aklimatizovat.


ČTĚTE: SYDNEY WFG: Sydney Tower vyběhli čtyři Češi a jedna Češka. Máme další 3 zlaté a jednu bronzovou medaili

Pak jsi zamakal ještě v silovém pětiboji a v podstatě přišly Vánoce. Přes Vánoce každý řeší svou figuru, jestli náhodou nepřibral. Co Ty? Omezoval ses nějak v jídle, nebo v Tobě skončil salát s klobásami i cukrovím? Já bych mohl být asi příkladem popření všech zdravých výživ (Směje se). Kolegové, se kterými jezdím na závody, vůbec nechápou, co jsem schopný sníst a pak běžet. Jím prostě všechno, vepřové maso, špek, bůček, uzené. Rád si k tomu dám i dobré víno nebo pivo. Většinou snídám vločky, ale je to spíš z úsporných důvodů, protože to vyjde levněji než 10 rohlíků s něčím. Konkrétně o Vánocích jsem pak snědl vše, co mi přišlo pod ruku. Když jsem pak měl dost sladkého, začal jsem pojídat slané bramborové lupínky.

Pocházíš z oblasti Jizerských hor a tak jako k nim v létě patří kolo, v zimě určitě lyže. Co Ty a lyže. Zvládl by jsi třeba Jizerskou 50, co se teď jede o víkendu? Na běžkách jsem jezdil kdysi strašně moc a je fakt, že jsou pro ně Jizerky fantastický. Poté, co jsem se dal k horské službě jako dobrovolný záchranář, jsem přešel spíš na skialpinismus. Rád se tak pohybuji ve volném terénu. Tu Jizerskou 50 bych asi odjel, ale s hrozným časem. Fyzička by byla, ale ne technika.

A to se ani nechystáš poměřit síly v oblíbeném Libereckém Skiatlonu. Třeba nějakou techniku zvládneš do 31. ledna natrénovat? Na mých starých bazarových běžkách, byť olympijských, bych to asi nedal. Ale je to určitě super příprava, pokud bude možné se uvolnit z práce, asi bych nějakého kolegu poprosil, zda mi půjčí dvoje lyže a pojedu.

Co Tě v tomhle roce čeká. Jaké závody jsou pro Tebe prioritou? Bude ustanovena reprezentace T.F.A., což bude podmíněno nějakými závody, které budu absolvovat. Z jara se chystám jet také s dobrovolnou jednotkou na výběh hasičských dvojic do 39. patra výškové budovy do Berlína. Zkusíme to s Jirkou Koškem vyhrát. Trénujeme na to oba dva a fyzička je. Závod to ale není lehký, s velkou konkurencí a navíc v plné hasičské výstroji i s aktivním dýchacím přístrojem. Jednou jsme už byli třetí, tak nám to třeba letos vyjde.

Pak bude určitě pár republikových závodů, mistrovství republiky, uzemní i krajský přebor T.F.A. Když vše dobře dopadne, čekaly by mě Světové hasičské a policejní hry v Belfastu. Je to ale pro mě trochu komplikované, protože se konají o letních prázdninách a zase bych nebyl s rodinou. Chtěl bych jet a udělám pro to vše, ale zatím tomu nechávám volný průběh, rozseknout to musím do konce února. V září se pak zúčastním tradičně nejtěžší soutěže světa – Iron Fireman, se kterou jdu vlastně už od prvního ročníku.

Děkujeme za rozhovor a přejeme, ať jsi ve všech závodech prostě ten nejlepší!

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet