Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

ROZHOVOR: Záštitu nad konferencí Červený Kohout převzal náměstek generálního ředitele HZS ČR Miloš Svoboda

V letošním roce se koná další ročník konference požární ochrany s mezinárodní účastí „Červený kohout 2013“, nad kterým tradičně převzal záštitu náměstek generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Ing. Miloš Svoboda.


Kolikátý ročník konference se uskuteční, a kde?

Letos se koná již 16. ročník této konference, která si v začátcích dala do vínku přispívat ke zvyšování úrovně vzdělanosti odborné veřejnosti s akcentem na praktickou aplikaci získaných poznatků.

Současně nám vždy šlo o to vytvářet na Červeném kohoutovi dobré podmínky pro otevřenou výměnu názorů a zkušeností mezi pracovníky vykonávajícími státní správu a osobami poskytujícími služby nebo dodávajícími výrobky v dané oblasti.

Jedním z dalších našich cílů bylo přiblížit akci se zaměřením na požární ochranu do jižních Čech, neboť na první pohled obdobná konference se koná na Vysoké škole báňské – TU Ostrava.

Ta je ale mnohem více orientována do vývoje v teoretické oblasti požární ochrany. Nutno ještě připomenout, že letošní ročník Červeného kohouta se uskuteční ve dnech 19. – 20. března v krásném prostředí Parkhotelu Hluboká nad Vltavou.


Můžete odhadnout kolik příspěvků bylo za uplynulých 15 ročníků předneseno?

Počet přednášek je každý rok přibližně stejný (16 až 17). Takže za celou dobu pořádání konferencí zde mohlo zaznít nějakých 250 příspěvků.


Kolik je přihlášených příspěvků na letošní ročník?

Na letošní ročník konference je přihlášeno 17 příspěvků z různých oblastí požární ochrany. Organizátoři se snaží různorodostí příspěvků zaujmout co nejširší spektrum osob zabývajících se požární ochranou od příslušníků a zaměstnanců HZS ČR, přes projektanty požární bezpečnosti staveb, odborně způsobilé osoby a techniky požární ochrany, pracovníky obecních úřadů, členy a zaměstnance jednotek požární ochrany až k výrobcům požární techniky, věcných prostředků požární ochrany i požárně bezpečnostních zařízení.


Jaký je vývoj zájmu odborné veřejnosti o konferenci?

První ročník konference se uskutečnil v r. 1998, kdy to byla nová akce na jihu Čech, o kterou byl velký zájem ze všech zainteresovaných skupin osob. Tento trend se udržel po dobu 5 let. V následujících ročnících se zájem veřejnosti postupně snižoval.

Při příležitosti konání 10. ročníku v r. 2007 byla přijata nová organizační koncepce, která významně zvýšila zájem o tuto akci. Nejvyšší zájem veřejnosti byl zaznamenán v loňském roce, kdy počet účastníků dosáhl historického maxima – na Červeného kohouta do Hluboké nad Vltavou nás vloni přijelo 182.


Můžete nám přiblížit okruhy přednášejících a jejich působiště?

Od začátku konání konference, je její zaměření orientováno především do praktické oblasti. Z toho vyplývá, že poznatky získané na konferenci musí být přímo aplikovatelné v praxi posluchačů, aby zlepšily jejich práci a prohlubovaly jejich znalosti a dovednosti.

K tomu je zaměřen výběr příspěvků i přednášejících, kteří jsou zváni z různých součástí HZS ČR: z generálního ředitelství, vzdělávacích, účelových i technických zařízení a samozřejmě také z HZS krajů.

Dále jsou oslovováni přednášející z vysokých škol, odborných firem zabývajících se požární ochranou, občanských sdružení, společenstev a dalších subjektů. V názvu uváděné sousloví „s mezinárodní účastí“ napovídá, že mezi lektory jsou i zahraniční účastníci, zejména ze Slovenska.


Jaký nejzajímavější příspěvek byl v posledních ročnících přednášen?

Bylo by velmi nespravedlivé označit jeden z příspěvků, které zazněly v posledních ročnících, za nejlepší. Kvalitních, odborně velmi fundovaných a posluchačsky zajímavých příspěvků byla většina.

A jsem si jist, že každý z účastníků si podle své odborné orientace mohl přijít na své. Mě osobně zaujaly příspěvky týkající se požárně bezpečnostních zařízení, využívání softwarových nástrojů k modelování nejrůznějších situací a průběhů dějů, ale také přednášky o nebezpečných účincích atmosférické elektřiny.

Špičkovou úroveň mají každoročně vystoupení zaměřená do oblasti IZS a výkonu služby v jednotkách požární ochrany.


Jaký je přínos konference pro odbornou veřejnost?

Snahou organizátorů konference je přispět k rozšiřování odborných znalostí z oblasti požární ochrany. Rovněž některé předváděné přístroje, zařízení, hmoty i požárně bezpečnostní zařízení přispívají ke zvyšování povědomí o praktických výsledcích vývoje a inovací a o možnostech jejich využití v oblasti požární bezpečnosti.

V neposlední řadě je přínosem konference i společenská část, tj. osobní setkávání odborníků, výměna zkušeností a navazování nových kontaktů.


V jakých oblastech vidíte působení MV – generálního ředitelství HZS ČR při konání konferencí?

Myslím, že významným oceněním všech ročníků konference bylo její vyhodnocení v rámci akce „Hasič roku“ v roce 2010 v kategorii „Projekt roku“, kde získala 3. místo.

Další oblastí je přímé působení příslušníků a zaměstnanců MV – generálního ředitelství jako lektorů, kdy základní a nejnovější poznatky ze všech oblastí požární ochrany předávají bezprostředně posluchačům a mohou hned reagovat na jejich náměty. V tomto směru je pro nás velmi důležitá také okamžitá zpětná vazba.


Děkuji za rozhovor.

Martina Marková
manažer vzdělávání
Dům techniky České Budějovice spol. s r.o.

Sdílet
Seriál: Červený kohout - konference