Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drážní hasiči mají termokamery od Drägera, testovali s nimi vyhledávání osob

Dvě jednotky HZS SŽDC disponují od prosince minulého roku novinkou ve svém vybavení. Jedná se o výtečného pomocníka v podobě termokamery Dräger UCF 7000. Jednu kameru obdržela stanice drážních hasičů v hlavním městě Praze a druhou jednotka v Přerově.

U HZS SŽDC budou termokamery využity stejně jako je tomu u HZS ČR. Tedy při požárech a jiných událostech, vyžadujících asistenci druhých očí hasiče, jak bývá tato pomůcka občas nazývána.

Drážní hasiči je však využijí i v případech pro ně typických, tedy vyhledávání osob na železnici po střetu s vlakem, což bylo mnohdy značně obtížné. Osoba po tomto prakticky vždy utrpí těžká zranění, a pokud přežije, je každá minuta, než dorazí pomoc, drahá, přitom však značně závisející na dalším vývoji.

Termokamera v rukou drážních hasičů tak nasměruje záchranáře k místu, kde se zraněná osoba nalézá. Okolí kolejí bývá obklopeno neproniknutelným křovím apod., hledat v takovýchto podmínkách lidské tělo mnohdy vypadá jak sázka do loterie, obzvláště v nočních hodinách, kdy se přidá tma. Ta není pochopitelně pro termokameru překážkou.

V podobných případech se postupuje vždy, jako kdyby hledaná osoba žila, ale I usmrcené tělo zanechá svojí termální stopu, tu nalezne termokamera naprosto bez problémů a značně tak pomůže s identifikací místa, kde se nachází.

Vzhledem k tomu, že činnost drážních hasičů v rámci těchto zásahů není bohužel ničím výjimečným, termokamera se tak od začátku roku, kdy byla zařazena do výjezdu, již několikrát použila na ostro.

Protože u nás prakticky neexistuje žádná metodika, jak tyto pomůcky používat, rozhodli se drážní hasiči ve spolupráci v dodavatelem kamer, firmou Dräger, provést malý test právě na vyhledání osob.

Šlo o to, na jak velkou vzdálenost termokamera UCF 7000 bezpečně rozezná, že se jedná o lidské tělo. Dräger přivezl ještě model UCF 9000, který je vybaven lepším snímačem a má vyšší rozlišení.

Pro zkoušku se vybral ideální rovný úsek železnice na branickém mostě (tzv. most Inteligence) při venkovní teplotě pod bodem mrazu/-3/-6°C. Figurant byl nasnímán na pracovní mód termálního skenu na tři různé vzdálenosti. Začalo se na 60 metrech.

Zde byla silueta poznat zcela zřetelně, následovalo 120 metrů, tady už bylo rozeznání osoby horší, lépe se projevilo za použité zoomu na modelu UCF 9000, což je logické. Závěrečný test byl na vzdálenost 180 metrů, zde každá z kamer rozeznala tepelnou stopu, ale siluetu ani při zoomu nikoliv. Zasahující hasiče a záchranáře by však nasměrovala k místu, které by z důvodu zanechání tepelné stopy stálo za prověření.

Je jasné, že vlakem sražený člověk nebude stát, ale v tomto testu šlo o změření vzdálenosti použitelného stavu kamer, což se podařilo. V Praze mají UCF 7000 drážní hasiči ukotvenou v mobilním nabíječi ve své nové cisterně. Parametrově se jedná o špičkový výrobek, i když číselně vyšší model je lepší, ale také dražší.

UCF 7000 je v nevýbušném provedení a má rozlišení 120×160 px, dále možnost dvojnásobného zoomu, obraz se jeví dostatečně ostrým, uživatel může kameru obsluhovat pohodlně pouze jednou rukou, kterou si volí požadovaný pracovní režim.

Díky konstrukci je také perfektně vyvážena, neboť akumulátor se nachází v rukojeti, celková hmotnost kamery je pouhých 1,3 kg a ze zkušeností lze říct, že se nosí i ovládá velmi pohodlně. Technologie moderních lithiových baterií zajišťuje provozní dobu až 4 hodiny. Zaznamenávat lze jak snímky, tak i video. Paměťová kapacita je 120 min a 1000 obrázků. Bez zajímavosti není ani pomocná funkce laserového ukazovátka.

Konstrukce kamery je oproti běžným modelům nesrovnatelně lepší, a to i z důvodu toho, že na její displej mohou hledět hasiči, jdoucí za uživatelem, nesoucím UCF 7000 v ruce a vidí hned skutečnou situaci před nimi.

Dräger UCF 7000 včetně příslušenství a mobilního nabíječe AKU, který máme v CAS 20 Scania

Popis termokamery UCF 7000 na webu výrobce je ZDE.

Vzhledem k tomu, že se termokamery stávají stále cenově dostupnější, doufejme, že se brzy stanou standardem ve výbavě hasičských jednotek, jako je tomu ve vyspělých zemích.

Sdílet