Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Tatra 815 Terrno má vodotěsnou nástavbu firmy Ziegler, obec Chrastava vůz zakoupila v rámci programu přeshraniční spolupráce Cíl 3

V únoru jsme vám přinesli článek o slavnostním předání první hasičské cisterny na podvozku Tatra Terrno s nástavbou jednoho z předních výrobců hasičské techniky – německé firmy Ziegler pro jednotku SDH Chrastava.

Podvozek, motor a kabina

Tatra je postavena na hasičském podvozku R55, v jednom a zásadním prvku se však od toho, na co jsme u těchto typů stříkaček zvyklí, liší. Má totiž terénní pneumatiky (14R20) a především jednoduchou montáž na zadní nápravě.

Ve všech ostatních ohledech je toto šasí standardní – poháněné 325 kW silným vzduchem chlazeným osmiválcem se čtrnáctistupňovou převodovkou s automatizovaným systémem řazení Norgren.

Šestimístná kabina je vybavena nezávislým naftovým topením, čtyřmi dobíjecími úchyty pro ruční svítilny ADALIT a čtyřmi dobíjecími úchyty pro ruční radiostanice Motorola GP 340. Osvětlení kabiny je provedeno v neoslňujícím provedení zvlášť pro velitele vozu a posádku. Osvětlení kabiny posádky je provedeno ve dvou režimech a to intenzivní a se sníženou svítivostí – zelené barvy.

Pod druhou řadou sedadel je vytvořen úložný prostor pro drobné požární příslušenství, opatřený samostatným vnitřním osvětlením. Otevírání úložného prostoru je usnadněno použitím plynových vzpěr. Uzavření a otevření úložného prostoru je pomocí zámku s průběžným madlem.

Vnější vzhled

Vozidlo už navenek nejen použitými koly působí mohutněji, než obvykle. Může za to i výška samotné nástavby. Ta se oproti obvyklým řešením (THT, ISS, SPS) liší zhruba o dvacet centimetrů. Může za to uložení čerpadla, které Ziegler nezastavěl mezi prodloužené podélníky rámu, nádrž a spodní hrana nástavby se tak musela vejít až nad kardan.

Co se brodivosti týče, jedná se u tohoto vozu také o neobvyklou perličku – nástavba je totiž na přání zákazníka vodotěsná, tzn. že až do výše brodivosti se do skříní s vybavením nedostane žádná voda.

Na střeše kabiny je umístěna rampa s přídavnými reflektory a reproduktory sirény, modré výstražné zařízení je složeno ze dvou majáků HANSCH na střeše a dvojice přídavných modrých světel na masce vozu. V zadní části jsou modré blikače integrovány do rohu nástavby, výstražné zařízení pak doplňuje čtveřice LED modulů oranžové barvy.

Na bocích nástavby je integrované osvětlení okolí nástavby po celé její délce. Zapnutí osvětlení je možné z kabiny vozidla a obslužného místa čerpadla. Osvětlovací stožár Fireco o výsuvné výšce 5 metrů nad terén je pneumatický, dálkově ovládaný, se čtyřmi 500W halogenovými reflektory. Po odbrzdění ruční brzdy dojde k automatickému složení osvětlovacího stožáru

V úchytech na konci podélníků rámu je na předním nárazníku uchycen elektrický lanový naviják s automatickým ukládáním 30m lana. Vzadu pak tažná oka. Tažné zařízení je nasvíceno samostatným světlem. Bezpečnější couvání je zajištěno přídavnými reflektory pod zpětnými zrcátky. Neobvykle na zadním čele nástavby je umístěno plnicí hrdlo nádrže.

Pod předním nárazníkem je umístěna asanační lišta s 5-ti plochoproudými hubicemi. Asanační lišta je potrubím trvale propojena s čerpacím zařízením. Ovládání přívodu vody se provádí z kabiny CAS z místa řidiče. Použití asanační lišty je možné za jízdy CAS.

Zásuvka pro dobíjení akumulátorů vozu je nad levým blatníkem předního kola. V přední masce je připraveno krycí víčko nádržky na kapalinu pro ostřikovače. Plnicí hrdla nádrže vozu jsou vyvedena dozadu pod nástavbu.

Nástavba

Nástavbou je toto vozidlo unikát. Jedná se totiž o vůbec první hasičskou cisternu z dílen Zieglera, která je postavená na podvozku Tatra 815 Terrno. Vznikla v závodě v Mülhau, z jehož návštěvy jsme vám před časem přinesli reportáž.

Vyrobena je jako kompakt z vysokopevnostních montovaných hliníkových profilových sendvičových panelů s ochrannou vrstvou eloxování 20 mikronů, za použití technologie nástavby ALPAS, která je patentem firmy Ziegler.

Jedná se o samonosnou konstrukci bez nutnosti vnitřních vzpěr a výztuh. Pochozí střecha nástavby je vyrobena z protiskluzového hliníkového plechu. Je vybavena neoslňujícím osvětlením pochůzkové plochy, které se automaticky rozsvítí při sklopení žebříku

Oplechování nástavby je v provedení Al plechů – lepením se zachováním spár do 2 mm v kombinaci s přelakováním – použitím speciálního tlakového stříkání jak krycí barvy, tak i vrchní RAL 3000.

Veškerá kabeláž v nástavbě je vedena uvnitř hliníkových panelů. Nástavba je členěna do šesti úložných prostor. Na obou stranách nástavby jsou tři úložné prostory uzavřené roletami z lehkého kovu a v zadní části nástavby je prostor pro uložení požárního čerpadla uzavřený výklopnými dveřmi s integrovanou roletou, které se otevírají směrem nahoru.

Přístup do nástavby je ulehčen výklopnými částmi o nosnosti 250 kg u předních a zadních skříní. U přední z nich je tím zvětšen otvor do skříně, u zadní se otevře samostatný box na vybavení. Objemy nádrží na vodu a pěnidlo jsou 3 000 resp. 200 litrů.

V místě strojovny najdeme čerpadlo ZIEGLER FPN 10–2000–2HL o výkonu 2 000 l/min při 10 bar s vysokotlakou částí o průtoku 200 l/min při 40 bar. Na vysokotlakou část je připojena hadice na navijáku v délce 60 m zakončená pistolovou proudnicí. V obslužném prostoru požárního čerpadla je umístěn reproduktor a mikrofon jako druhé obslužné místo vozidlové radiostanice.

Na střeše nástavby je uložen výsuvný žebřík, snímatelný po rolnách v zadní části vozu. Najdeme zde rovněž sklopnou lafetovou proudnici a samozřejmě hliníkovou bednu s vybavením.


Jak jsme již informovali, hasičskou stříkačku za 7,2 miliónu Kč hasiči pořídili z Programu Cíl 3 / Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Libereckým krajem a Svobodným státem Sasko v rámci projektu „Chrastava, Skalice a Bertsdorf – Hörnitz – hasiči společně proti přírodním živlům“.

Partnery Chrastavy jsou obec Skalice a na německé straně pak Bertsdorf – Hörnitz. A právě Skalice získala v červnu letošního roku další obdobnou hasičskou stříkačku, stejně jako Bertsdorf – Hörnitz.

Sdílet