Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technický automobil Iveco v Rokycanech je vybaven i hydraulickým čelem, hasičům umožňuje rychle přizpůsobit vybavení

Hasiči v Rokycanech jezdí od jara letošního roku novým technickým automobilem na podvozku Iveco Daily. Vozidlo nahradilo několik přívěsů, které do té doby hasiči používali.

Vybavení vpravo

Hasiči v zadání požadovali přesun maximálního množství vybavení z přívěsů do automobilu a uložení do určitých logických celků. V pravé přední skříni je tak uloženo vše „elektrické“. Tedy elektrocentrála, obslužný panel osvětlovacího stožáru a prodlužovací kabely. Vešel se sem i mobilní 50kg práškový hasicí přístroj.

Hned vedle se nachází tlakové láhve s oxidem uhličitým a základní vybavení pro pažení výkopů a podporu konstrukcí při zasypání a zavalení osob. Na výsuvném platu jsou uloženy čtyři dýchací přístroje. Nad nimi je naviják s tvarově stálou tlakovou hadicí a proudnicí. Pro hašení výše uvedeným sněhem jsou ve vozidle dvě proudnice. Jedna klasická plastová, na kterou jsme zvyklí, druhá pak z nerezové oceli se špičatým nástavcem pro prostup materiálem.

Vybavení vzadu

Vybavení v zadní části nástavby je přístupné přes hydraulické zvedací čelo o nosnosti 1 000 kg. Materiál je zde uložen v jakémsi přepravním kontejneru s kolečky, lze ho tedy libovolně kombinovat dle aktuální potřeby popřípadě vyjmout a využít prostor jako běžnou nákladní plochu. Není tak problém dovézt k zásahu pěnidlo, naftu, norné stěny apod.

K dispozici je například i nafukovací stan s vytápěním a lavičkami, protiplynové vybavení, prostředky pro jímání nebezpečných kapalin, sorbenty, hadice či přenosnou motorovou stříkačku.

Vybavení vlevo

Na levé straně vozu najdeme hasicí přístroje, materiál pro pažení – ten je zde uložen průběžně, tzn. že ho lze vyjímat z obou stran vozu a jedná se o stejné prostředky, které jsme zmiňovali dříve. Nechybí ani tlaková láhev se zásobou vzduchu.

V přední skříni nástavby je uložena dekontaminační sprcha, kalové čerpadlo, motorová pila a norné stěny. Nechybí ani pneumatické vysokotlaké zvedací vaky.

Střecha nástavby

Střecha nástavby je přístupna po žebříku na pravém boku vozu. Na ní je uložen odsavač kouře v nevýbušném provedení, sorbent a rohože pro dekontaminační sprchu. Hliníkové bedny skrývají standardní ženijní nářadí i protichemic­ké oděvy.

Osvětlení vozu

Osvětlení interiéru nástavby je zajištěno LED pásky. Výstražné světelné a zvukové zařízení obsahuje kromě rampy na střeše kabiny vozidla také vždy dvojici zábleskových LED světel na horních bočních rozích nástavby a dvojici majáků v její zadní části. Nechybí ani oranžová sváděcí LED alej.


Hasiči za cenu, která nepřesáhla dva miliony korun bez DPH, získali od firmy Hateco zajímavý technický automobil, který jim výrazně zjednodušil práci a jehož vybavení lze poměrně jednoduše upravit dle aktuálních potřeb.

HZS Plzeňského kraje jeden technický vůz na podvozku Iveco s konstrukčně podobnou účelovou nástavbou již vlastní. Je zařazen od roku 2009 na požární stanici Přeštice. Server POŽÁRY.cz vám tehdy přinesl článek přímo z jeho předání uživateli v areálu výrobce Hateco Pečky.

Sdílet