Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak se stát kominíkem? Oprávnění může získat prakticky každý

Muž, před kterým hasiči varovali, že provádí neoprávněně kominické práce, má již od živnostenského úřadu potřebná oprávnění. Hasiči přesto trvají na tom, že tento údajný kominík nemá potřebné znalosti o problematice požární bezpečnosti komínových těles.

Ilustrační foto

Pro získání oprávnění k provádění kominické činnosti musí žadatel doložit na živnostenském úřadě výuční list v oboru kominík nebo potvrzení o minimálně šestileté praxi v tomto oboru. Podle hasičů je tento postup naprosto nedostatečný a nemůže ani v minimální míře zajistit kvalifikovanou odbornost osob, které mají vydávat potvrzení o kontrolách či revizích komínů.

Muž z Lokte na Sokolovsku, který prováděl čištění, kontroly a revize komínů pod hlavičkou firmy svého otce kominictví Stanislav Cingel, během podání vysvětlení u Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje nedokázal odpovědět na několik otázek týkajících se základních znalostí o požární bezpečnosti komínového tělesa.

Na otázky jako například minimální odstupová vzdálenost hořlavého materiálu, přesah hřebene střechy nebo znalost právních předpisů o provádění kominické činnosti odpověděl, že nezná odpověď. Potvrzení o praxi v kominické firmě hasiči ověřovali u jeho otce, který uvedl, že toto potvrzení o brigádách svého syna ve své firmě v žádném případě nevydával pro potřeby živnostenského úřadu pro vydání nového oprávnění.

Články o problematice falešného kominíka:

Na Sokolovsku úřadoval falešný kominík, „převzal“ živnost po otci

Neodborných kontrol komínů jsou desítky, hasiči znovu důrazně varují před falešným kominíkem

Hasiči rovněž kontaktovali představitele kominického cechu ze Společenstva kominíků ČR, kteří potvrdili, že podmínky získání oprávnění k provozování kominického řemesla jsou velmi nedostatečné a uvítali by, kdyby bylo potřeba i ověření znalostí. Ve všech ostatních oblastech, kde se provádí kontroly či revize zařízení z hlediska požární bezpečnosti, jako jsou například hasicí přístroje či elektroinstalace, je nutné mít dostatečná školení či ověření znalostí pro získání oprávnění tyto činnosti vykonávat. V případě komických prací nic takového není, přitom nebezpečnost zanedbání dostatečné kontroly komínových těles a vzniklých následků je jednou z největších. To dokazuje i statistika hasičů počtu požárů komínů, kdy se v řadě případů rozšířily i na další prostory domů.

Hasiči se tak připojují k tomu, aby pro získání oprávnění vykonávat kominické řemeslo podléhalo odbornému ověření znalostí. Garantem by mohlo být například zmiňované Společenství kominíků ČR.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet