Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

BELFAST 2013: Požárová jednotka na místě, hasičské hry už můžou začít

Dnes ve večerních hodinách jsme v tříčlenné požárové sestavě – tedy Martin Kavka, Jakub Kozák a Michal Šafus – dorazili do severoirského Belfastu, dějiště letošních Světových policejních a hasičských her.

Naše cesta začala v podstatě na třech místech už v úterý, ve středu 31. července ráno jsme pak z tajného styčného bodu kdesi ve Středočeském kraji vyrazili na letiště Václava Havla nebo chcete-li – Ruzyně.

Let s British Airways na trase Praha – Londýn proběhl bez problémů, až na drobné nervové komplikace, způsobené dětskými pasažéry, ze kterých neměli někteří z nás nijak velikou radost.

V 9:30 londýnského času jsme dosedli na Heathrow, kde nás čekala největší zábava dne – tedy čekání na 14:50, což byl plánovaný čas odletu linky do Belfastu. Na letišti nás ale překvapilo několik šokových situací – první byla spousta lidí, druhou pak pouze 45 minut internetu zdarma (celá výprava je silně závislá na konektivitě).

Čas, který jsme na letišti trávili procházkami, při kterých jsme si pomyslně stihli vybrat nové notebooky, objektivy apod., se prodlužoval. Náš odlet se totiž zpozdil, a to hned několikrát. Výsledkem byl odlet z Londýna zhruba v 16:30 tamního času. Pak už šlo všechno hladce a v 18:00 jsme po cestě taxíkem, který jel celou trasu v protisměru, zakotvili na příštích 12 dnů v „našem“ hotelu Park Inn.

Den uzavřela večerní pizza a drobný nákup pro případný noční hlad, obhlídka okolí za účelem zisku zítřejší snídaně a poté porada s plánováním zítřejšího programu a hvězdičkováním Google map.


Jeden zásadní postřeh už ale máme. Všude v centru Belfastu jsou – včetně obchodů – „upoutávky“ na světové hry. To je oproti New Yorku a Sydney, kdy běžní lidé nevěděli o hrách nic, velká změna.

Na sloupech jsou dobře zpracované reklamy a několik obchodů mělo místo svého názvu dokonce plachty typu „podporujeme WPFG“. Náš hotel, Park Inn by Radisson (mimochodem vedený Čechem Janem Hanakem – což jsme zjistili až po přípojení na wifi z podpisu generálního ředitele :) měl i vlaječku her na recepci.

Prostě to zatím vypadá, že se organizátoři třísettisícového Belfastu snažili a je to vidět. Zítra hry zahájí velkolepý ceremoniál, který bude dokonce živě přenášet BBC. Budeme u toho.

Sdílet
Seriál: WPFG 2013: Belfast